Olesea Stamate despre ridicarea imunității lui Șor: Israelul își extrădează cetățenii

  • 22 Decembrie 2021 08:29
Olesea Stamate despre ridicarea imunității lui Șor: Israelul își extrădează cetățenii

Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, explică necesitatea înaintării a 9 cereri de ridicare e imunității pentru deputatul Ilan Șor. Potrivit lui Stamate, fiecare cerere conține un capăt de acuzare care i se incriminează liderului Partidului Șor. Stamate spune că scopul guvernării nu este de a face spectacol televizat pe seama acestui caz, ci de a restitui în bugetul de stat măcar o parte din banii furați din bănci, notează IPN.

Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a aprobat rapoartele celor 9 cereri de ridicare a imunității pentru deputatul Ilan Șor, venite din partea Procurorului General. Președintele comisiei juridice spune că joi Legislativul va vota în favoarea ridicării imunității lui Ilan Șor. Olesea Stamate a explicat și prezența angajaților SPPS la ușa comisiei juridice, care interziceau accesul în sală.

„SPSP asigura restricționarea accesului la ședința comisiei juridice, care a fost declarată închisă, inclusiv la solicitarea Procurorului General, pe motiv că în materialele pe care le prezenta Procurorul General figurau și alte persoane, erau menționate și alte persoane din fracțiunea Șor. Sunt 9 cereri de solicitare a ridicării imunității pentru că avem frauda bancară, acolo sunt diferite episoade și sunt diferite capete de acuzare, pe escrocherie, spălare de bani, abuz în serviciu, pentru că Ilan Șor era președintele Consiliului de administrare al BEM. Pe fiecare capăt de acuzare, Procurorul General trebuie să înainteze o cerere separată. Așa e conform procedurii, nu am vrut să arătăm că este un spectacol.”, a spus Olesea Stamate, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Olesea Stamate spune că autoritățile mizează pe faptul că Israelul va permite extrădarea deputatului fugar, chiar dacă Ilan Șor deține cetățenia acestui stat. Stamate admite că în eventualitatea în care va fi condamnat, Ilan Șor ar putea solicita să-și ispășească pedeapsa în Israel.

„Israelul este printre puținele state care-și extrădează propriii cetățeni. Ar putea ca autoritățile de acolo să-l extrădeze, cu condiția ca el să-și ispășească pedeapsa acolo. Miza noastră este ca oamenii care au încălcat legea, să răspundă. Speranța cea mai mare este să fie recuperată cel puțin o parte din miliardul furat, iar cel care au contribuit în mod direct la furtul miliardului și la devalizarea sistemului bancar, să răspundă, contează mai puțin unde răspunde”, a mai spus Olesea Stamate.

Potrivit regulamentului Parlamentului, ridicarea imunității unui ales al poporului are loc cu votul majorității deputaților aleși, exprimat secret. Potrivit legii, deputatul nu poate fi reținut, arestat, percheziționat, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviințarea prealabilă a Parlamentului, după ascultarea sa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău