Oleg Voronin, fiul liderului PCRM, ar putea fi unul dintre acționarii băncilor blocați de BNM (Mold-Street)

  • 12 Ianuarie 2019 12:12
Oleg Voronin, fiul liderului PCRM, ar putea fi unul dintre acționarii băncilor blocați de BNM (Mold-Street)

Fiul liderului Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, fost președinte al Republicii Moldova ar putea fi unul din acționarii bancari, blocați prin decizia de ieri, anunțată de Banca Națională a Moldovei. Oleg Voronin este unul din principalii acționari ai FinComBank.

Banca Națională a anunțat vineri că a suspendat exercițiul unor drepturi ale unui grup de acționari ai FinComBank care „acționează concertat”. Aceștia ar fi achiziționat și posedă o cotă substanțială în capitalul social al băncii, în mărime de 36,15 la sută, fără permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale.

„În consecință, a fost suspendat exercițiul unor drepturi ale acestor acționari, și anume: de vot, de convocare și desfășurare a adunării generale a acționarilor, de a introduce chestiuni în ordinea de zi, de a propune candidați pentru membrii consiliului societății, ai organului executiv și de a primi dividende. Urmare deciziei BNM, acționarii vizați trebuie, conform legii, să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social al „Banca de Finanțe și Comerț”, se arată în comunicatul BNM.

Mold-Street.com a analizat listele cu acționari ai băncii și concluzionează că, „cel mai probabil că BNM a blocat grupul de acționari concentrați în jurul lui Oleg Voronin, fiul fostului președinte al Republicii Moldova, care anterior ar fi fost gata să preia un pachet de 50%”.

BNM a sancționat în iunie curent această bancă, fiindu-i aplicată o amendă de 362.141 lei. Dar în octombrie i-a permis lui Oleg Voronin să-și majoreze cota în capitalul acestei bănci până la 50%.

BNM a constatat și activitatea concertată, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, la Energbank. „BNM a aprobat, în aceeași ședință, și o hotărâre privind suspendarea exercițiului unor drepturi în privința a 52,77 la sută din acțiuni. Urmare deciziei BNM, acționarii vizați trebuie, conform legii, să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social al băncii”, potrivit comunicatului instituției.

Mold-Street constată că la Energbank „structura de acționariat raportată de bancă este mult mai pestriță, cu mulți acționari nominali din Rusia, Elveția, Cehia, Cipru, Liechtenstein și Moldova”, astfel încât e greu de presupus care acționari sunt vizați.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,85
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:0,89 m/s
Tue
10
Wed
9
Thu
9
Fri
12
Sat
16

Curs oficial BNM 20 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7697 0.0003
USD 17.6283 -0.0238
RON 4.1967 -0.0002
UAH 0.6610 -0.0001
RUB 0.2427 -0.0008
Arhivă Radio Chișinău