Oleg Voronin, fiul liderului PCRM, ar putea fi unul dintre acționarii băncilor blocați de BNM (Mold-Street)

  • 12 Ianuarie 12:12
Oleg Voronin, fiul liderului PCRM, ar putea fi unul dintre acționarii băncilor blocați de BNM (Mold-Street)

Fiul liderului Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, fost președinte al Republicii Moldova ar putea fi unul din acționarii bancari, blocați prin decizia de ieri, anunțată de Banca Națională a Moldovei. Oleg Voronin este unul din principalii acționari ai FinComBank.

Banca Națională a anunțat vineri că a suspendat exercițiul unor drepturi ale unui grup de acționari ai FinComBank care „acționează concertat”. Aceștia ar fi achiziționat și posedă o cotă substanțială în capitalul social al băncii, în mărime de 36,15 la sută, fără permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale.

„În consecință, a fost suspendat exercițiul unor drepturi ale acestor acționari, și anume: de vot, de convocare și desfășurare a adunării generale a acționarilor, de a introduce chestiuni în ordinea de zi, de a propune candidați pentru membrii consiliului societății, ai organului executiv și de a primi dividende. Urmare deciziei BNM, acționarii vizați trebuie, conform legii, să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social al „Banca de Finanţe şi Comerţ”, se arată în comunicatul BNM.

Mold-Street.com a analizat listele cu acționari ai băncii și concluzionează că, „cel mai probabil că BNM a blocat grupul de acţionari concentraţi în jurul lui Oleg Voronin, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, care anterior ar fi fost gata să preia un pachet de 50%”.

BNM a sancționat în iunie curent această bancă, fiindu-i aplicată o amendă de 362.141 lei. Dar în octombrie i-a permis lui Oleg Voronin să-şi majoreze cota în capitalul acestei bănci până la 50%.

BNM a constatat și activitatea concertată, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, la Energbank. „BNM a aprobat, în aceeași ședință, și o hotărâre privind suspendarea exercițiului unor drepturi în privința a 52,77 la sută din acțiuni. Urmare deciziei BNM, acționarii vizați trebuie, conform legii, să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social al băncii”, potrivit comunicatului instituției.

Mold-Street constată că la Energbank „structura de acţionariat raportată de bancă este mult mai pestriţă, cu mulţi acţionari nominali din Rusia, Elveţia, Cehia, Cipru, Liechtenstein şi Moldova”, astfel încât e greu de presupus care acționari sunt vizați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
22,12 °C
cer senin
Umiditate:73 %
Vint:1 m/s
Fri
24 °C
Sat
25 °C
Sun
24 °C
Mon
24 °C
Tue
23 °C

Curs oficial BNM 21 Iunie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.5859 0.1899
USD 18.2136 0.0134
RON 4.3541 0.0405
UAH 0.6912 0.0010
RUB 0.2878 0.0034
Arhivă Radio Chișinău