Oleg Țulea | Toate secțiile de votare deschise în străinătate vor fi operaționale. Deși în unele țări au fost impuse restricții de deplasare, cetățenii moldoveni vor putea să-și exercite dreptul la vot

  • 30 Octombrie 2020 13:24
Oleg Țulea | Toate secțiile de votare deschise în străinătate vor fi operaționale. Deși în unele țări au fost impuse restricții de deplasare, cetățenii moldoveni vor putea să-și exercite dreptul la vot

Toate cele 139 de secții de votare deschise în afara Republicii Moldova vor fi operaționale la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Asigurarea vine din partea ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, care a menționat în cadrul unei conferințe de presă, susținută alături de președintele CEC, Dorin Cimil, că, deși în unele țări au fost impuse restricții de deplasare, cetățenii moldoveni vor putea să-și exercite dreptul la vot, cu respectarea măsurilor sanitare.

Din cauza situației epidemiologice provocate de răspândirea Covid-19, în unele state precum Spania, Italia, Franța, Irlanda, Germania sau Suedia, autoritățile au înăsprit restricțiile, inclusiv, cele care țin de deplasarea persoanelor. Cu toate acestea, Ministerul de Externe de la Chișinău asigură că cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare își vor putea exercita dreptul la vot la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie. Alegătorii trebuie, însă, să se informeze de pe paginile oficiale ale misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova, întrucât unele secții de votare și-au schimbat adresele, iar în unele țări trebuie prezentată o declarație pe propria răspundere sau o scrisoare confirmativă, disponibilă online, a menționat ministrul Oleg Țulea.

„Pentru 1 noiembrie, ziua când vor fi desfășurate alegeri prezidențiale, toate cele 139 de secții de votare vor fi operaționale. Este adevărat fiecare țară reprezintă un specific anume, inclusiv, pe lângă regulile practic universale sanitare care sunt aplicate de foarte multe state. În câteva țări funcționează restricții mult mai severe fie că este vorba de stare de asediu, fie că este vorba despre restricții de mobilitate în interiorul țării, dintr-o regiune sau alta. Fiecare situație de acest gen a fost profund analizată de către noi aici la minister, împreună cu CEC, pentru a găsi soluțiile cele mai optime pentru ca să asigurăm cetățenii ca cetățenii noștri să-și exercite dreptul la vot”, a declarat Oleg Țulea. 

În cadrul conferinței de presă, președintele Comisiei Electorale Centrale a informat despre tentativele de fraudare a votului peste hotare. Dorin Cimil a menționat despre un funcționar electoral din Federația Rusă care ar organiza transport pentru alegători.

„Această tentativă de organizare este una ilegală și nu are dreptul un funcționar electoral care a fost investit cu împuterniciri de președinte al  biroului electoral a secției de votare să vină cu asemenea declarații și să organizeze asemenea acțiuni. Deja am informat CECE Chișinău care este organul ierarhic superior în acest sens și am notificat funcționarul respectiv despre înlăturarea încălcărilor”, a spus Dorin Cimil. 

Reprezentanții CEC au anunțat că au acreditat 278 de observatori care vor monitoriza scrutinul prezidențial în afara țării. Ei au mai comunicat că buletinele de vot au ajuns, deja, în toate secțiile de votare deschise peste hotare. Autoritățile, însă, își exprimă îngrijorarea în legătură cu organizarea votului peste hotare, în eventualitatea turului doi de scrutin, întrucât mai multe țări au anunțat despre intenția de a impune carantină totală.  

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău