Oleg Țulea, în cadrul discuției „Parteneriatul estic după 2020": Instabilitatea politică este una dintre cele mai grave provocări pentru R.Moldova

  • 30 Iunie 2020 16:02
Oleg Țulea, în cadrul discuției „Parteneriatul estic după 2020

"Instabilitatea politică" este una dintre cele mai grave provocări pentru R.Moldova. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea.

În cadrul discuției online "Parteneriatul estic după 2020", el a menționat că "în cei șase ani de la semnarea Acordului de Asociere, Republica Moldova a trecut printr-o perioadă foarte dificilă din punct de vedere politic". El a amintit de furtul miliardului, de anularea rezultatelor alegerilor primarului de Chișinău", evenimente care "au compromis serios relațiile dintre UE și Republica Moldova".

"Pe de altă parte, au fost și momente pozitive. R. Moldova a fost numită "succesul" Parteneriatului Estic și, în pofida unui anumit regres, în ultimii șase ani Moldova a reușit să apropie de UE", a spus Țulea.

El a subliniat că această realizare "a fost atinsă nu datorită vreunui guvern în parte", ci eforturilor comune ale UE și Republicii Moldova.

"Și în tot acest timp, cu viteză diferită, dar totuși am avansat, în pofida oricărei instabilități politice sau economice. Cu toate acestea, nu pot da un răspuns cert dacă Moldova a devenit cu adevărat europeană în această perioadă", a spus el.

Țulea a menționat că, fiind un "optimist proeuropean", și-a dedicat activitatea în funcția pe care o deține pentru "revenirea și consolidarea încrederii în relațiile bilaterale cu UE".

"Agenda Acordului de Asociere nu este doar un instrument de modernizare a țării, așa cum mulți politicieni din Republica Moldova încearcă să prezinte. Ea devine o pârghie pentru unirea tuturor forțelor progresiste, care sunt interesate de reforme. Forțe care doresc să depășească impactul acelor grupuri care se opun modernizării, care nu doresc să piardă controlul asupra justiției, asupra celor mai profitabile sectoare economice, care sunt împotriva investigării fraudei bancare, care doresc să mențină schemele de corupție", a subliniat ministrul.

În același timp, el a recunoscut că în Moldova "persistă o situație politică foarte instabilă, iar alegerile prezidențiale se apropie". Țulea a spus că "instabilitatea politică" este una dintre cele mai grave provocări pentru R.Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău