Oleg Tofilat explică motivele care l-au determinat să renunțe la funcția de director al CFM

  • 04 Februarie 14:35
Oleg Tofilat explică motivele care l-au determinat să renunțe la funcția de director al CFM

Șeful întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”, Oleg Tofilat, care la sfârșitul lunii ianuarie și-a anunțat demisia, a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook, în care a explicat motivele care stau la baza acestei decizii. Potrivit acestuia, principalele cauze care l-au determinat să demiosneze din funcție sunt: instrumentele corporative, prioritățile și acțiunile între politic și corporativ, dar și ingerințele justiției și organelor de control în activitatea Căii Ferate din Moldova.

„Sunt profund îngrijorat de continuitatea activităților. Sunt necesare cel puțin două condițiii pentru a o asigura: activele circulante trebuie să depășească obligațiunile curente cu 2-3 luni și veniturile anuale să fie superioare cheltuielilor. Instrumentele corporative, de care dispune administratorul CFM, nu sunt suficiente pentru a satisface aceste condiții. Măsurile ce se impun - capitalizarea, garantarea creditelor, vânzarea activelor ne-operaționale, eșalonarea obligațiunilor fiscale, alocările bugetare anuale pentru infrastructură și transport călători - sunt la latitudinea factorilor de decizie politici. Și ele nu vin nici în timpul, nici în măsura necesară”, a spus Oleg Tofilat, potrivit Moldova 1.

Șeful de la CFM invocă că incoerența viziunilor privind riscurile, prioritățile și acțiunile între politic și corporativ a fost unul dintre motive ce l-a determinat să-și dea demisia.

„Calea Ferată e o afacere sau un serviciu de interes public? Altfel zis trebuie să se întrețină de sinestătator sau să aibă contribuții de la buget? În viziunea mea, circa 20% din veniturile sectorului feroviar trebuie să vină din buget. La moment e 0. Astfel orice reducere a cererii de transport duce la dificultăți în achitări. Care este independența decizională a administratorului CFM (sau altor întreprinderi mari) în activitățile sale? În ce măsură poate decide asupra tarifelor, logisticii operaționale, cooperării cu mediul de afaceri? E necesar de coordonat orice pas cu consiliul de administrație, fondator, minister, guvern sau pot fi stabilite împuterniciri clare și un sistem de notificare și raportare? În domeniul corporativ este esențial să poți adopta decizii repede și consecvent, altfel ești irelevant și necompetitiv”, precizează administratorul CFM.

Oleg Tofilat a făcut referire și la lipsa oricărei protecții față de ingerințele adverse ale „justitiei” și „organelor de control”, menționând că rapoartele din ultimii cinci ani de la inspecția financiară sunt între inept și criminal.

La final, Oleg Tofilat a precizat că în curând va prezenta un raport de activitate și a adus mulțumiri partenerilor, furnizorilor și finanțatorilor CFM.

„Voi prezenta un raport de activitate în curând - și chiar sunt mândru de reușitele CFM din ultimii trei ani. Sunt foarte recunoscător colegilor din echipa de management și întregului colectiv de feroviari, împreună am livrat aceste reușite. Am toată aprecierea pentru colegii din Consiliul de Administrație, care au demonstrat competență și dedicație pe tot parcursul. Am toată gratitudinea pentru partenerii, furnizorii și finanțatorii CFM, care au investit încredere în capacitățile noastre - și sper că nu i-am dezamăgit. Le mulțumesc colegilor din ministere, Guvern, Parlament care au pus umărul la promovarea proiectelor necesare dezvoltării sectorului feroviar. Îmi exprim admirația și recunoștința către partenerii externi - din Ucraina, România, SUA, Franța, Japonia, Germania, Polonia”, a conchis Oleg Tofilat.

Amintim că pe 29 ianuarie, Oleg Tofilat și-a depus cererea de demisie din funcția de director al CFM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău