Oleg Serebrian, pentru The Times: „Suntem îngrijorați că există o sinergie între alertele cu bombă, noua retorică venită din Găgăuzia și noua retorică mai agresivă de la Tiraspol”

  • 08 August 17:03
Oleg Serebrian, pentru The Times: „Suntem îngrijorați că există o sinergie între alertele cu bombă, noua retorică venită din Găgăuzia și noua retorică mai agresivă de la Tiraspol”

Vicepremierul Oleg Serebrian a avertizat că apelul unui oficial separatist de a cere Rusiei să anexeze regiunea Transnistria și o serie de amenințări cu bombe sofisticate menite să paralizeze capitala Chișinău ar putea fi un preludiu la o operațiune militară pro-rusă împotriva Republicii Moldova, transmite G4Media, citând un interviu al vicepremierului acordat pprtalului The Times.

Oleg Serebrian, vicepremierul care are sarcina de a reintegra Transnistria în Republica Moldova, a avertizat că guvernul său ar putea fi târât în războiul de peste graniță chiar în momentul în care Ucraina se pregătește să preia din nou controlul asupra coastei sale de la Marea Neagră, scrie G4Media.

„Aceasta este o provocare clară – ideea că ar trebui să aibă independență este veche, dar că ar trebui să se alăture Rusiei a fost neașteptată și a fost prima dată când au spus acest lucru”, a declarat el la Chișinău. „Războiul din Ucraina face ca noi să ne îngrijorăm că aceasta nu este o simplă declarație, ci un fel de preludiu la o operațiune în Republica Moldova. Vom face orice pentru a evita o confruntare militară, dar nu depinde 100% de Chișinău”.

În ceea ce privește momentul anunțului lui Ignatyev, Serebrian a declarat: „Am fost surprinși, unii politicieni locali au fost agitați în ultimele săptămâni, suntem îngrijorați că există o sinergie între alerte, noua retorică venită din Găgăuzia, noua retorică mai agresivă de la Tiraspol [capitala Transnistriei] – credem că există o legătură.”

Guvernul suspectează că evoluțiile sunt o reacție la acceptarea de către Uniunea Europeană a Republicii Moldova ca membru candidat la 23 iunie, a declarat el.

Amenințările, trimise cu ajutorul instrumentelor dark web, au făcut ca aeroportul din Chișinău să fie închis și evacuat de peste zece ori în ultima lună.

„Primim apeluri telefonice – există o bombă în aeroport, în clădirea parlamentului – practic în fiecare zi avem așa ceva”, a spus Serebrian. „Ideea principală este de a răspândi frica, instabilitatea. Din partea cui? Putem ghici”.

Serebrian a subliniat că guvernul său nu a primit o ofertă oficială și că va refuza dacă va fi făcută una, dar a cerut Moscovei să își retragă soldații: „Republica Moldova este un ținut neutru, deci ar trebui să fie fără forțe militare străine pe teritoriul său. Retragerea trupelor rusești este o prioritate”.

Bătălia pentru coasta Mării Negre ar putea determina soarta Transnistriei. „Situația din Ucraina este foarte importantă pentru Moldova. O graniță directă cu un teritoriu controlat de Rusia va schimba comportamentul și climatul dintre Chișinău și Tiraspol”, a declarat vicepremierul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
18,85
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Sun
18
Mon
14
Tue
12
Wed
12
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău