Oleg Serebrian: Nu există o altă cale de rezolvare a problemei transnistrene decât reintegrarea plenară a acestei regiuni în cadrul Republicii Moldova

  • 29 Ianuarie 12:08
Oleg Serebrian: Nu există o altă cale de rezolvare a problemei transnistrene decât reintegrarea plenară a acestei regiuni în cadrul Republicii Moldova

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian a declarat că soluționarea problemei transnistrene trebuie făcută exclusiv pe cale pașnică, însă nu există o altă cale decât reintegrarea plenară a acestei regiuni în cadrul Republicii Moldova. Declarația a fost făcută după o întrevedere cu ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean, Paun Rohovei, transmite Radio Chișinău.

În cadrul unui briefing de presă, viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian a reafirmat hotărârea Republicii Moldova de a soluționa conflictul transnistrean exclusiv pe cale pașnică, respingând orice scenariu militar sau blocadă a regiunii.

Am subliniat faptul că Ucraina este pentru noi un partener esențial în procesul reglementării transnistrene și apreciem foarte mult sprijinul pe care îl oferă Ucraina țării noastre. M-am referit și la stagnarea în procesul de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol, care s-a înregistrat pe parcursul anului 2023, la impactul noului Cod Vamal, atât pe relațiile economice dintre cele două maluri, cât și la situația socială și economică din regiunea transnistreană. În calitate de copreședinte al Comisiei Interguvernamentale moldo-ucrainene pentru probleme economice am evocat și subiecte legate de activitatea acestei Comisii. Am discutat și despre provocările în care suntem cel puțin verbal atrași de Tiraspol, atunci când este vorba de situația de la frontiera moldo-ucraineanăa declarat Oleg Serebrian.     

Noul Cod Vamal, intrat în vigoare la 1 ianuarie a.c., prevede că întreprinderile din regiunea transnistreană nu vor mai beneficia de un regim fiscal privelegiat în comparațiie cu cele din dreapta Nistrului. Acest lucru a provocat nemulțumirea administrației separatiste de la Tiraspol, deoarece toate exporturile regiunii sunt făcute exclusiv prin vămile controlate de autoritățile de la Chișinău.

Ambasadorul cu Misiuni Speciale al Ucrainei, Păun Rohovei, a precizat că Ucraina nu va participa la tratative cu Federația Rusă pe problema transnistreană. El a spus că formatul 5+2 din care face parte Moscova alături de OSCE și Ucraina ca mediatori, Tiraspolul și Chișinăul ca părți implicate în conflict, iar Uniunea Europeană și Statele Unite au statut de observator, - nu mai este funcțional. Paun Rohovei.

Am reiterat poziția noastră consecventă de susținere necondiționată a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele recunoscute la nivel internațional. În același timp, am constatat și am căzut de acord cu parteneri noștri din Republica Moldova că astăzi acest format internațional, de iure existent, să nu mai fie funcțional. Principala cauză a nefuncționalității acestui format este prezența în cadrul lui a statului care nu mai are nici drept moral, nici legal de a participa la astfel de tratative. Am făcut pași concreți în  domeniul economic, în același timp, eu foarte clar am menționat că Ucraina este pentru reglementarea pașnică a acestui conflict și va fi foarte promptă atunci când se va încerca unele provocări din partea celor din stânga Nistrului.”, a precizat Păun Rohovei.

Ambii oficiali și-au exprimat speranța că anul 2024 va aduce progrese semnificative în procesul de reintegrare a Republicii Moldova și că sprijinul solidar al Ucrainei va contribui la rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean.       

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:4,63 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău