Oleg Serebrian: Întâlnirea de azi, deși fără rezultate palpabile pe subiectul energetic, lasă încă loc de speranțe că anumite lucruri pot fi făcute pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului

  • 28 Octombrie 2022 18:02
Oleg Serebrian: Întâlnirea de azi, deși fără rezultate palpabile pe subiectul energetic, lasă încă loc de speranțe că anumite lucruri pot fi făcute pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului

Criza energetică și vulnerabilitățile la care sunt expuși locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului au fost abordate astăzi, în cadrul unei întrevederi de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului, Oleg Serebrian, și a Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, care a avut  loc la sediul misiunii OSCE de la Tiraspol. 

Chiar dacă Chișinăul și Tiraspolul nu au ajuns la un consens în ceea ce privește raționalizarea consumului de resurse energetice, întâlnirea lasă loc pentru negocieri, a declarat vicepremierul Oleg Serebrean, într-un briefing, după întrevedere:

”Chișinăul  a propus o mai bună coordonare a acțiunilor în vederea raționalizării consumului de gaz și energie electrică. Din păcate,  deși discuțiile au fost foarte concrete și au decurs într-o atmosferă calmă, nu am reușit să ajungem la un numitor comun. Ne-am înțeles că grupuri de experți în domeniul energetic, de pe ambele maluri ale Nistrului, vor analiza în ziele care urmează, anumite detalii tehnice, dar și juridice, care ar permite soluționarea, fie și parțială a acestei probleme. A fost atins și subiectul evaluării în comun a riscurilor care pot apărea a sistării, din  varii motive, a importului de gaze naturale din partea Rusiei. În general, întâlnirea de azi, deși fără rezultate palpabile pe subiectul energetic, lasă încă loc de speranțe că anumite lucruri pot fi făcute pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului. ”

Oleg Serebrean a mai comunicat că în cadrul întrevederii au fost discutate dificultățile cu care se confruntă liceul Teoretic „Evrica” din or. Râbnița, care pe parcursul ultimelor două luni se află în imposibilitatea achitării facturilor pentru utilități.

Potrivit unui comunicat al Biroului Politici de Reintegrare, Tiraspolul a reabordat aspectele din sfera bancară, privind implementarea mecanismului de efectuare a plăților pentru tranzacții comerciale desfășurate de companiile din regiunea separatistă, precum și problema importului diferitor categorii de mărfuri în stânga Nistrului, mai notează sursa citată.

La discuții au asistat delegați ai participanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău