Oleg Serebrian: În Tiraspol este situația critică privind respectarea drepturilor omului

  • 06 Iulie 2022 17:30
Oleg Serebrian: În Tiraspol este situația critică privind respectarea drepturilor omului

În raioanele de est ale Moldovei, inclusiv în Tiraspol, persistă situația critică privind respectarea drepturilor omului. Problema a fost semnalată de vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian în cadrul întrevederii cu reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting, transmite IPN.

„Abordarea Tiraspolului de a pedepsi penal petiționarii sau locuitorii din regiune ce sesizează autoritățile competente ale Republicii Moldova pe marginea abuzurilor la care au fost expuși în regiune este inacceptabilă și inadmisibilă în lumina standardelor dreptului internațional”, a precizat vicepremierul pentru reintegrare.

Potrivit lui, lipsa de dialogul constructiv cu autoritățile din Transnistria generează și probleme în utilizarea coordonată și rațională a resurselor de apă din râul Nistru. „În timp ce partenerii ucraineni își onorează obligațiile contractuale privind controlul debitului de apă a râului, barajul hidroelectric de la Dubăsari generează unele probleme, care se răsfrâng negativ asupra nivelului apei pe cursul inferior al Nistrului”, se menționează într-un comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare.

La fel, Oleg Serebrian, a afirmat că Tiraspol a prelungit accesul fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole doar până la 31 august. Oficialul precizează că „fermierii au nevoie de certitudinea accesului la pământul ce le aparține, în mod permanent și necondiționat, conform angajamentelor din Decizia protocolară din 25 noiembrie 2017”, se mai spune în comunicat.

Viceprim-ministrul a subliniat deschiderea Chișinăului de a reglementa pașnic conflictul transnistrean prin intermediul diferitor platforme de discuții. De asemenea, oficialul a venit cu apelul către reprezentantul special al OSCE de a ajuta Repubica Moldova să depășească probleme existente în regiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău