Oleg Serebrian despre contractul cu MGRES: Societatea a reacționat mai degrabă pozitiv
-
13 Decembrie 2022 08:33
Necesitatea ca oamenii să fie asigurați cu energie electrică la un preț cât mai accesibil a reprezentat prioritatea de bază a Chișinăului la negocierile cu pretinsele autorități de la Tiraspol. O spune vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, potrivit căruia critici la adresa contractului cu MGRES s-au arătat doar reprezentanții opoziției și unii comentatori politici, societatea agreând această înțelegere, notează IPN.
Vicepremierul pentru Reintegrare se arată convins că cetățenii au apreciat decizia Chișinăului de a semna un contract cu Centrala de la Cuciurgan, astfel obținând un preț mai mic la energia electrică față de prețul achitat anterior pentru energia procurată de pe piața română.
„E adevărat că este un cost politic și un cost economic. În privința costului economic am văzut postări ale oamenilor din opoziție, dar nu am văzut o reacție publică vehementă. Eu stau cu geamurile spre Piața Marii Adunări Naționale, n-am văzut un protest față de contractul propriu-zis. Societatea a reacționat mai curând pozitiv. Povara energetică din punct de vedere financiar este mare, iar Guvernul nu are libertatea comentatorului politic sau a partidului politic din opoziție. Guvernul trebuie să acționeze. Oamenii trebuie să aibă lumină, gaz, la un preț cât se poate de mic. În plus, aspectul tehnic pe care mulți îl ignoră este siguranța rețelelor noastre electrice care erau supuse unor atacuri puternice. Rețelele noastre sunt foarte vulnerabile și asta trebuia luat în calcul”, a spus Oleg Serebrian în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Reprezentanții opoziției parlamentare acuză guvernarea că ar sprijini regimul separatist de la Tiraspol, oferind-i regiunii transnistrene tot volumul de gaz livrat de Gazprom. Grație gazului oferit de Moldovagaz, în regiune și-au reluat activitatea la capacitate maximă MGRES și Uzina Metalurgică de la Rîbnița, doi dintre cei mai mari contribuabili la bugetul regiunii. Oleg Serebrian spune că chiar dacă Chișinăul n-ar fi oferit gaz regiunii transnistrene, regimul de la Tiraspol n-ar fi cedat.
„Nu pot să fac o analiză a acestui scenariu, nu cred că s-ar fi prăbușit. Ținând cont de potențialul militar care este acolo s-ar fi căutat alte soluții și nu știu dacă acele soluții erau cele pe care le așteaptă cei care ne îndreaptă spre acest scenariu. Războiul din Ucraina ne-a arătat în ce măsură suntem interdependenți și această interdependență are părți pozitive și negative. Sunt elemente care pot duce la o mai bună apropiere a celor două maluri și e vorba de tot mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova în partea stângă a Nistrului și tot mai multe companii care s-au înregistrat în dreapta Nistrului. Practic toți cei care merg la import/export sunt înregistrați în dreapta Nistrului”, a mai spus vicepremierul pentru Reintegrare.
În urma semnării contractului cu MGRES, malul drept al Nistrului procură energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan la un preț de 73 de dolari / MW. În schimb, Moldovagaz oferă părții stângi a Nistrului cele 5,7 milioane de metri cubi livrate zilnic de concernul rus Gazprom pentru întreaga Republică Moldova.