Oleg Serebrian: Autoritățile de la Chișinău au făcut compromisuri pentru Tiraspol, altfel războiul din Ucraina risca să se extindă și în R. Moldova

  • 14 Decembrie 2022 18:53
Oleg Serebrian: Autoritățile de la Chișinău au făcut compromisuri pentru Tiraspol, altfel războiul din Ucraina risca să se extindă și în R. Moldova

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, susține că războiul din Ucraina risca să se extindă și în Republica Moldova dacă autoritățile de la Chișinău nu făceau compromisuri pentru Tiraspol. De aceea s-au acordat autoritățile de mediu Uzinei Metalurgice de la Râbnița și tot gazul rusesc pentru regiunea transnistreană în schimbul energiei electrice, a spus Oleg Serebrian ]ntr-un interviu acordat pentru TVR MOLDOVA.

OLEG SEREBRIAN vicepremier pentru Reintegrare: „Orice complicație, pe fundal economic sau social, risca să ducă la o degradare a conflictului inclusiv unele tensiuni pe care noi am fi dorit să le evităm, ca și partenerii noștri.

– Ce fel de tensiuni?

– Extinderea conflictului militar care este acum în Ucraina cred că nimeni n-ar fi dorit-o. Deci, acest pericol era foarte, foarte aproape?

– Să zicem că acest pericol de care se temea foarte mult lumea în luna martie și mulți își făceau bagajele, oricând se putea întâmpla. Noi am spus că nu există un pericol iminent. Un pericol iminent putea să apară în condițiile în care tensiunile economice, sociale ar fi fost mai mari.", scrie TVR MOLDOVA.

Vicepremierul pentru Reintegrare recunoaște că declarațiile provocatoare ale unor actori politici, inclusiv din Federația Rusă, au pus pe gânduri autoritățile de la Chișinău.

OLEG SEREBRIAN vicepremier pentru Reintegrare: „Vedeam retorica tot mai imprudentă a unor oficiali chiar și de la Moscova care invocau așa-zisa criză umanitară în stânga Nistrului. Noi nu am văzut niciodată semne de criză umanitară în stânga Nistrului. Dar faptul că ele se invocau tot mai insistent, ele puneau pe gânduri tot mai mulți analiști dar și factori de decizie, din ce motive se invocă atât de frecvent. Noi suntem convinși că, în momentul de față, pericolul unor tensiuni între Chișinău și Tiraspol, pe timp de iarnă, nu există."

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău