Oleg Serebrian ar avea astăzi, 18 februarie, o întrevedere cu negociatorul șef din partea Tiraspolului, Vitali Ignatiev

  • 18 Februarie 2022 13:22
Oleg Serebrian ar avea astăzi, 18 februarie, o întrevedere cu negociatorul șef din partea Tiraspolului, Vitali Ignatiev

Vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian ar avea astăzi o întrevedere cu negociatorul șef din partea Tiraspolului, Vitali Ignatiev. Deocamdată nu a fost a fost comunicată oficial această întâlnire, programată la sediul OSCE, transmite Radio Chișinău.

Pretinsul minister de externe din stânga Nistrului a anunțat că la întrevederea din sediul Misiunii OSCE de la Tiraspol, partea transnistreană va aborda un spectru larg de subiecte care s-au adunat în cadrul procesului de negocieri.

Chișinăul nu a anunțat nimic despre eventuala întrevedere, iar reprezentanții Biroului pentru Reintegrare nu au fost de găsit pentru a oferi detalii la acest subiect.

Ieri, Oleg Serebrian a efectuat o vizită pe platoul Cocieri, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai administrației publice locale, dar și cu agenți economici, fiind discutate subiecte ce țin de accesul la terenurile agricole amplasate după traseul Râbnița–Tiraspol, libera circulație a locuitorilor de pe platou, dar și în perimetrul Zonei de Securitate.

Tot ieri s-a desfășurat o ședință a Comisiei Unificate de Control, la care Chișinăul a cerut încetarea efectuării antrenamentelor militare ale trupelor de pacificatori în Zona de securitate. Solicitarea a fost respinsă de reprezentanții Tiraspolului, iar delegația Republicii Moldova a difuzat o nouă declarație  prin care atrage atenția că începând cu august 2021, după numeroase antrenamente desfășurate cu folosirea mijloacelor de imitație, îngrijorările cetățenilor s-au intensificat, mai ales în contextul creșterii tensiunii regionale.

Structurile militare și de forță ale Tiraspolului reprezintă un pericol real pentru Republica Moldova și pentru securitatea regiunii, consideră expertul Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificate de Control din partea Chișinăului.

Sunt vreo 5-6 structuri destul de bine înarmate, nu rău deloc dotate, instruite, care în orice clipă sunt gata să îndeplinească oricare misiune militară. Despre aceasta ne vorbesc în primul rând paradele, unde își etalează arsenalul, aplicațiile militare unde ei traversează Nistrul cu mașini blindate, parașutează parașutiști, efectuează asalturi ale clădirilor, etc.

Primele discuții dintre reprezentanții politici în procesul de negocieri  din partea Chișinăului și Tiraspolului, Oleg Serebrian și Vitalii Ignatiev, a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie în format de videoconferință.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
10,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău