Oleg Serebrian: „Războiul din Ucraina a afectat soluționarea problemei transnistrene. Eu nu mai cred că vom avea un 5+2 în luna mai”

  • 11 Martie 2022 10:30
Oleg Serebrian: „Războiul din Ucraina a afectat soluționarea problemei transnistrene. Eu nu mai cred că vom avea un 5+2 în luna mai”

Războiul ruso-ucrainean a afectat soluționarea transnistrene susține viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, anunțând că cel mai probabil întâlnirea în formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean care ar trebui să aibă loc în luna mai anul curent va fi amânată.

„Problema transnistreană este un memento, acest dosar deschis sângerând, această rană care nu s-a vindecat timp de trei decenii. Permanent ni se aduce aminte că lucrurile pot să scape la un moment dat de sub control. E o mină cu efect întârziat pentru că dacă vor fi niște mișcări bruște în apropiere, tuturor le este frică că lucrurile pot scăpa de sub control. Pentru moment, situația este calmă, nu există niciun fel de semnale, de alarmă, nici partenerii noștri occidentali nu ne oferă prilejul să credem că ar exista temei de îngrijorări exagerate. Există mai multe scenarii care pot conduce la apariția unor probleme pe interior: numărul mare de refugiați, presiunea asupra sistemului economic. Adică de altă natură, decât securitară”, spune viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, potrivit sursei citate. 

„Războiul din Ucraina a afectat soluționarea problemei transnistrene. Eu nu mai cred că vom avea un 5+2 în luna mai așa cum am anunțat mai devreme. Fundalul regional este altul, situația noastră este alta în momentul de față, se gestionează alte crize. Dosarul transnistrean devine tot mai mult o anexă a problemei cu care se confuntă Ucraina. Acum vedem cât de mult e conectat la problema ucraineană. Depinde foarte mult și de felul cum va evolua mai departe procesul de negociere și soluționare a conflictului. Dacă acțiunile militare se vor apropia prea mult de hotarul R. Moldova vom aveam un flux mai mare de refugiați. Cu cât mai aproape va fi de Odesa, cu atât poate să crească panica în societate, chiar dacă am spus că nu există niciun fel de premise care să ateste ca războiul ne va afecta direct, dar indirect panica se va răsfrânge. Noi, totuși, nu trebuie să scăpăm din vedere niciun fel de scenariu, nici scenariile proaste. Sigur, contăm foarte mult pe rezistența ucrainenilor, că le va ajunge minte celor care au declanșat acest război să-l înceteze, comunitatea internațională va reacționa adecvat și că până la urmă războiul va fi stopat înainte ca să producă noi victime și victime colaterale”, a adăugat Oleg Serebrian.

Vicepremierul spune că starea de spirit în regiunea transinstreană este una liniștită. „Eu sunt oarecum mirat de poziția întâi de toate a presei de acolo. Am uneori senzația că e o oază de liniște excesivă pentru că nu văd prea multe știri despre război, despre situația din Ucraina. Cred că este o politică deliberată pentru a nu semăna panică în societate. În regiunea traninstreană în momentul de față sunt în jur de 6000 de refugiați, majoritatea dintre ei sunt cazați în familii ceea ce vorbește despre faptul că e vorba de rude ale celor care i-au găzduit. Situația este probabil un pic tensionată și din cauza închiderii frontierei pe tronsonul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. A fost o măsură aplicată în seara de 28 februarie. Toate comunicațiile, importul, exportul sunt controlate de segmentul moldo-român al frontierei noastre externe.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
4,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
-0
Thu
-1
Arhivă Radio Chișinău