Oleg Sențov: "Închisorile din Rusia se deosebesc foarte puțin de Gulagul sovietic"

  • 24 Octombrie 2019 13:47
Oleg Sențov:

Cineastul ucrainean Oleg Sențov, care a fost eliberat, luna trecută, dintr-o închisoare din Rusia, în cadrul unui schimb de prizonieri între Kiev și Moscova, a declarat că, în închisorile rusești, atitudinea personalului față de deținuți nu s-a schimbat prea mult față de cea din perioada Gulagului - rețeaua de lagăre și colonii de muncă forțată existentă în fosta URSS.

"Închisoarea rusească este o caricatură a societății ruse. Abordările sunt puțin altfel decât în perioada Gulagului. Acum, ești bătut mai puțin, sunt mai puțini deținuți uciși, te hrănesc mai bine, nu îi obligă pe toți să taie pădurea. Dar atitudinea față de deținut a rămas la fel, ești tratat ca un animal" - a povestit Sențov, într-un interviu acordat unei publicații ucrainene.

Potrivit fostului prizonier politic, deținutul rus obișnuit este un tânăr de 25 de ani aflat în spatele gratiilor din cauza drogurilor. "A fumat undeva cu prietenii, a fost ridicat și condamnat la șapte sau opt ani de detenție, de parcă ar fi vândut droguri. Mai există și bărbați care și-au înjunghiat vecinul la beție. Infractorii adevărați, însă, sunt în alte închisori, cei despre care povestesc eu fiind oameni obișnuiți" - a mai descris Sențov starea sistemului de justiție din Rusia. Regizorul a vorbit și despre opiniile deținuților ruși față de președintele Vladimir Putin, pe care Sențov îl consideră drept "singurul său dușman de pe Pământ".

"Unii dintre deținuți îl adoră pe Putin într-un mod agresiv, dar aceștia constituie un procent mic. Alții îl urăsc foarte mult și vorbesc în mod deschis despre acest lucru chiar și în închisoare. Cei mai mulți, însă, sunt din categoria celor cărora nu le pasă. Dar devin ostili în condițiile în care timp de cinci ani văd la televizor numai știri negative despre ucraineni, care sunt descriși drept inamici. I-a enervat în special faptul că eu, deși sunt de naționalitate rusă, am acționat împotriva Rusiei. M-au făcut trădător" - a mai povestit Oleg Sențov, fost prizonier politic ucrainean originar din Crimeea anexată.

Amintim că, pe 7 septembrie 2019, între Ucraina și Rusia a avut loc un important schimb de deținuți. Pe Aeroportul Internațional "Borispil" din Kiev, a aterizat un avion cu 35 de cetățeni ucraineni eliberați de Rusia, printre care cineastul Oleg Sențov, arestat de forțele ruse în urmă cu cinci ani și cei 24 de marinari reținuți anul trecut în strâmtoarea Kerci. Pe Aeroportul Internațional "Vnukovo" din Moscova, de asemenea, a aterizat o aeronavă având la bord 35 de ruși eliberați de autoritățile din Ucraina. Printre aceștia s-a numărat și ofițerul Vladimir Țemah, martor cheie în cazul doborârii zborului MH-17.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău