Oleg Sențov a vorbit despre starea sa după 145 de zile de greva foamei

  • 02 Noiembrie 2018 13:01
Oleg Sențov a vorbit despre starea sa după 145 de zile de greva foamei

Cineastul ucrainean Oleg Sențov, aflat în detenție în Rusia pentru "terorism", a dat asigurări, într-o scrisoare trimisă unuia dintre prietenii săi, că a "supraviețuit" celor 145 de zile de greva foamei încheiată la începutul lui octombrie, chiar dacă starea sa "nu este încă bună", informează vineri AFP, potrivit Agerpres.

„Desigur, analizele mele nu sunt încă bune, însă ele nu sunt nici atât de rele ca înainte", afirmă cineastul ucrainean într-o scrisoare trimisă la sfârșitul lui octombrie lui Nikolai Șciur, o copie a căreia a fost consultată vineri de AFP. "Nu vă îngrijorați prea mult, am supraviețuit", adaugă el.

El informează că ține încă un regim special și ia medicamente, însă nu i se mai adminstrează un tratament prin perfuzie.

În pofida faptului că a încetat greva foamei, starea de sănătate a lui Sențov stârnea până acum îngrijorări, potrivit apropiaților săi, care au subliniat că abandonarea unei greve a foamei este un proces destul de complicat.

"Se pare că este pe cale să se restabilească", a declarat Nikolai Șciur. "Nu există încă o certitudine absolută că totul se va încheia cu bine. Însă acum există o speranță", a subliniat el.

Oleg Sențov, care s-a opus anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, a fost condamnat în 2015, de justiția rusă, la 20 de ani de închisoare pentru "terorism" și "trafic de arme", la finalul unui proces denunțat ca fiind "stalinist" de organizația Amnesty International. Anul acesta, cineastul s-a aflat 145 de zile în greva foamei, pentru a cere eliberarea tuturor "prizonierilor politici" ucraineni deținuți în Rusia.

Potrivit lui Șciur, Oleg Sențov are destulă energie pentru a lucra la cărțile și scenariile sale, "pe unele dintre care speră să le finalizeze în două luni".

La sfârșitul lui octombrie, Parlamentul European i-a decernat lui Oleg Sențov "Premiul Saharov", recompensând astfel "o contribuție excepțională la lupta pentru drepturile omului în lume". Țările din G7 și numeroase personalități politice sau din domeniul culturii au cerut eliberarea lui.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău