Olanda va reduce limita de viteză pe autostrăzi pentru a diminua emisiile poluante

  • 13 Noiembrie 2019 15:25
Olanda va reduce limita de viteză pe autostrăzi pentru a diminua emisiile poluante

Guvernul de coaliție condus de premierul Mark Rutte intenționează să reducă limita de viteză în timpul zilei pe autostrăzile din Olanda, ca răspuns la o hotărâre a unui tribunal privind poluarea cu azot, care a oprit proiectele de construcții și a generat proteste în rândul fermierilor și al constructorilor, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Potrivit planului analizat, viteza maximă va fi redusă la 100 de kilometri pe oră în timpul zilei, a informat Guvernul olandez, care încearcă de asemenea să îi încurajeze pe fermieri să crească mai puțini porci, tot în ideea de a reduce emisiile de azot. Șoferii vor putea în continuare să ruleze pe unele drumuri cu viteze mai mari între orele 7 p.m. și 6 a.m.

În luna mai, cel mai important tribunal administrativ din Olanda a invalidat modul în care autorizațiile pentru proiectele de construcții din apropiere de zonele naturale țineau seama de depozitele de azot, apreciind că acest sistem încalcă normele europene. În replică, atât fermierii, cât și angajații din construcții au organizat proteste pe străzile din Haga pentru a cere parlamentarilor măsuri care să îi protejeze de decizia tribunalului.

Agricultura este cel mai mare contributor la emisiile de azot în Olanda, iar fermierii sunt îngrijorați de impactul măsurilor guvernului asupra modului lor de viață.

Guvernul olandez a decis să extindă un program de subvenții destinat stimulării fermierilor să înceteze să mai crească porci, majorând bugetul alocat pentru acest program cu 60 de milioane de euro până la 180 milioane euro. De asemenea, Guvernul a propus o reducere a conținutului de proteine din furajele animalelor, în ideea de a diminua emisiile de amoniac din bălegar.

"Trebuie să luăm măsuri, pentru că nimeni nu vrea ca Olanda să fie paralizată, în timp ce există o nevoie mare pentru noi drumuri și case", a declarat premierul Mark Rutte.

Potrivit Guvernului, pachetul de măsuri vizează anul viitor un număr de autorizații de construcții pentru aproximativ 75.000 de case și proiecte de infrastructură. În cadrul acestor măsuri, guvernul olandez prevede o lege de urgență care "garantează că marile proiecte în domeniul protecției costiere, apelor și siguranței rutiere pot continua".

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău