Olanda, unul din statele fondatoare ale UE, deschide secțiile de votare pentru alegerile europarlamentare

  • 06 Iunie 09:45
Olanda, unul din statele fondatoare ale UE,  deschide secțiile de votare pentru alegerile europarlamentare

Alegerile pentru Parlamentul european încep astăzi în Olanda, unde formațiunea de extremă dreapta condusă de Geert Wilders este dată ca favorită, transmite France Presse.

Alegerile vor dura, patru zile, cea mai importantă dintre acestea fiind duminică, 9 iunie, când vor vota majoritatea europenilor.

În total, în întregul spațiu comunitar sunt așteptați la urne circa 370 de milioane de cetățeni europeni, care vor vota pentru 720 de europarlamentari, relatează Radio România.

Numărul de eurodeputați din fiecare țară este proporțional cu populația acesteia. Germania, cea mai populată țară din UE, va avea 96 de locuri, Franța - 81, iar statele mici ca Malta, Cipru și Luxemburg vor avea doar câte șase locuri fiecare.

România va trimite 33 de europarlamentari.

Amintim că cetățenii Rep. Moldova care dețin și cetățenia României sau a altui stat membru al Uniunii Europene, pot participa, pe 9 iunie, la europarlamentare. 

În Rep. Moldova, România va deschide 52 de secții de votare, dintre care 13 în Chișinău.

Primele secții de votare au fost deschise luni, în Estonia, unde autoritățile au decis să le permită alegătorilor să voteze până duminică, adică timp de o săptămână. Marți s-au deschis și secțiile din Letonia și Lituania. Iar astăzi vor merge la vot cetățenii din Țările de Jos.

Citiți și:

Actele necesare cetățenilor români aflați în străinătate pentru a vota la alegerile europarlamentare din 9 iunie

Lista secțiilor de votare deschise în Republica Moldova pentru alegerile europarlamentare din România

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
23,85
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:2,57 m/s
Tue
33
Wed
34
Thu
32
Fri
29
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău