Olanda | Șapte firme olandeze, suspectate de încălcare a sancțiunilor UE impuse Rusiei

  • 04 Mai 2018 20:23
Olanda | Șapte firme olandeze, suspectate de încălcare a sancțiunilor UE impuse Rusiei

Ministerul Public olandez a anunțat vineri, 4 mai, deschiderea unei anchete privind presupusa implicare a șapte companii în construirea unui pod care leagă Rusia de Peninsula Crimeea, încălcând sancțiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană, relatează AFP.

"Autoritățile vamale efectuează o anchetă, sub conducerea Parchetului, privind presupusa implicare a șapte companii din Olanda în construirea unui pod care leagă Rusia de Crimeea", a anunțat Ministerul Public într-un comunicat.

Construcția podului de 19 kilometri lungime pentru a face legătură între Crimeea și Rusia occidentală prin strâmtoarea Kerci este un proiect colosal și controversat. Inaugurarea podului este planificată pentru decembrie 2018.

Rusia a anexat în martie 2014 peninsula ucraineană Crimeea după venirea la putere la Kiev a autorităților pro-occidentale și îndepărtarea fostului președinte prorus Viktor Ianukovici.

Acest pod constituie o încălcare a integrității teritoriale a Ucrainei, potrivit Curții de Justiție a Uniunii Europene, care consideră ilegală anexarea Peninsulei Crimeea. Furnizarea de piese sau de servicii este interzisă în baza reglementării sancțiunilor economice impuse Moscovei, a indicat Parchetul olandez.

"Furnizarea de bunuri sau servicii care încalcă sancțiunile europene aduce atingere legilor internaționale. Acest lucru este grav, motiv pentru care autoritățile olandeze se opun", a explicat sursa citată.

Cele șapte companii olandeze implicate în acest caz ''au furnizat servicii pentru construirea podului, mașini, piese și instalații, precum și servicii pentru întreținerea mașinilor deja instalate", a declarat Parchetul.

Cele șapte companii olandeze și managerii acestora sunt considerați suspecți în această anchetă judiciară care vizează perioada cuprinsă între noiembrie 2015 și toamna anului 2017.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău