Olaf Scholz susține că președintele Chinei ar trebui să discute nu doar cu Putin, ci și cu Zelenski

  • 25 Martie 16:30
Olaf Scholz susține că președintele Chinei ar trebui să discute nu doar cu Putin, ci și cu Zelenski

Președintele chinez Xi Jinping, care a întreprins săptămâna aceasta o vizită extrem de mediatizată la Moscova, ar trebui să discute și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat vineri, 24 martie, cancelarul federal german Olaf Scholz, informează Agerpres.

Beijingul încearcă să joace rolul de pacificator între Rusia și Ucraina, elaborând chiar un plan în 12 puncte privind "soluționarea politică a crizei ucrainene".

Acest plan a fost susținut de președintele rus Vladimir Putin.

Aliații occidentali ai Ucrainei au reacționat cu profund scepticism la propunerea Chinei, subliniind că aceasta nu îndeamnă Rusia să se retragă din Ucraina.

"Considerăm că este ceva firesc să se discute nu doar cu președintele rus, ci și cu cel ucrainean", a spus Scholz la un summit al UE, la Bruxelles.

Cancelarul federal german a reiterat, de asemenea, că în opinia sa "este clar" că baza pentru un acord de pace echitabil în Ucraina trebuie să fie centrată pe retragerea trupelor ruse.

Scholz a atenționat din nou China împotriva trimiterii de arme Rusiei. Aceasta ar fi "o mare greșeală", a spus el.

Oficiali europeni și americani de rang înalt au spus că până acum nu sunt dovezi că astfel de livrări ar avea loc.

Xi Jinping a părăsit Moscova miercuri, după o vizită de trei zile. El a discutat cu Vladimir Putin, la Kremlin, despre războiul din Ucraina și extinderea relațiilor comerciale bilaterale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,63 m/s
Tue
19
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
17
Arhivă Radio Chișinău