Olaf Scholz se declară încrezător într-o aderare rapidă a Suediei și Finlandei la NATO

  • 16 August 2022 16:11
Olaf Scholz se declară încrezător într-o aderare rapidă a Suediei și Finlandei la NATO

Cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat marți convins că Suedia și Finlanda vor putea adera la NATO în curând, informează DPA, potrivit Agerpres.

''Am o mare încredere că acest lucru se va întâmpla foarte rapid'', a spus Scholz după o întrevedere, la Stockholm, cu șefa guvernului suedez Magdalena Andersson.

El nu a menționat vreo dată anume, dar și-a exprimat încrederea că cele șapte state membre ale Alianței Nord-Atlantice care încă nu au ratificat aderarea Suediei și a Finlandei vor face acest lucru în viitorul apropiat. El s-a referit la Turcia, care a blocat mult timp procedura de aderare.

La scurt timp după Summitul NATO de la Madrid (28-30 iunie), Suedia și Finlanda au ajuns la un acord cu Ankara; cele două țări nordice și-au exprimat sprijinul pentru Turcia în combaterea amenințărilor la adresa securității sale naționale și au promis că vor facilita expulzarea suspecților urmăriți de autoritățile turce.

De partea sa, Magdalena Andersson a dat asigurări că Suedia va respecta acordul convenit de Suedia și Turcia și i-a mulțumit lui Olaf Scholz pentru sprijinirea cererii de aderare la NATO.

La Summitul NATO de la Madrid, Finlanda și Suedia au fost invitate oficial să devină membre ale NATO, după ce pe 18 mai cele două țări au prezentat cererea oficială de aderare la organizație. Semnarea protocoalelor de aderare a celor două țări nordice de către cele 30 de state membre NATO a avut loc la Bruxelles, în 5 iulie.

În mod tradițional neutre, Finlanda și Suedia au decis să adere la NATO ca reacție la agresiunea militară neprovocată și nejustificată lansată de Rusia contra Ucrainei pe 24 februarie.

Finlanda și Rusia au o frontieră terestră comună cu o lungime de 1.340 de kilometri. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău