Olaf Scholz face apel la un nou efort pentru pace în Ucraina, după o discuție „confidențială” cu Zelenski

  • 09 Septembrie 08:19
Olaf Scholz face apel la un nou efort pentru pace în Ucraina, după o discuție „confidențială” cu Zelenski

Cancelarul german Olaf Scholz a făcut apel la un efort reînnoit pentru a aduce pacea în Ucraina, adăugând că atât el, cât și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au fost de acord în discuțiile recente cu privire la necesitatea unei noi conferințe de pace care să includă Rusia, relatează Reuters.

„Cred că acum este momentul să discutăm cum să ajungem la pace din această stare de război, într-adevăr într-un ritm mai rapid”, a declarat Scholz într-un interviu acordat televiziunii ZDF, transmite Digi24

El a spus că a avut o discuție „confidențială” cu Zelenski. Relația cu el este bună, a precizat cancelarul german.

Scholz se află sub presiune pe plan intern după ce toate cele trei partide din coaliția sa de centru-stânga au suferit pierderi dureroase în două alegeri regionale în urmă cu o săptămână, în timp ce grupurile care doresc relații mai bune cu Moscova au obținut mai multe voturi.

Partidul naționalist Alternativa pentru Germania (AfD) și noul partid anti-sistem BSW, care se opune sprijinului militar pentru lupta Ucrainei împotriva invaziei ruse, au înregistrat victorii record.

Zelenski a declarat în iulie că își propune să aibă un plan gata în noiembrie pentru a permite organizarea unui al doilea summit internațional pentru pacea în Ucraina și a spus că reprezentanții Rusiei ar trebui să participe.

În iunie, Ucraina a găzduit delegații din 92 de țări la un prim summit, organizat în Elveția, pentru a-și prezenta planul de pace. Rusia, care a lansat o invazie la scară largă în Ucrainei în februarie 2022, nu a fost invitată la eveniment la acea dată și l-a respins ca fiind o inițiativă inutilă. Nici China nu a participat la summitul de pace din Elveția, deși susține că dorește să ajute la încheierea păcii.

După lansarea incursiunii ucrainene în regiunea rusă Kursk, Vladimir Putin a respins ideea de a negocia eventual o pace cu Ucraina, notează Reuters, citată de News.ro.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Wed
17
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Sun
20
Arhivă Radio Chișinău