Olaf Scholz, discurs la Strasbourg: Putin își scoate astăzi la paradă soldații, tancurile și rachetele. Nu trebuie să fim intimidați

  • 09 Mai 2023 16:15
Olaf Scholz, discurs la Strasbourg: Putin își scoate astăzi la paradă soldații, tancurile și rachetele. Nu trebuie să fim intimidați

Uniunea Europeană nu trebuie să se lase intimidată de etalarea puterii militare a Rusiei, ci să continue să sprijine Ucraina atât timp cât este nevoie, a declarat marți cancelarul german Olaf Scholz, în timp ce la Moscova se desfășura parada prin care rușii aniversează victoria în cel de-al doilea război mondial, transmite digi24.ro.

 „La 2200 de km la nord-est de aici, (președintele rus Vladimir) Putin își scoate astăzi la paradă soldații, tancurile și rachetele. Nu trebuie să fim intimidați de astfel de jocuri de putere! Să rămânem constanți în sprijinul pentru Ucraina, oricât ar dura!”, a spus șeful executivului german în fața europarlamentarilor la Strasbourg, într-un discurs citat de Reuters.

Într-un discurs în Parlamentul European, cu ocazia Zilei Europei, cancelarul german a cerut Uniunii Europene eforturi mai mari de integrare a industriei de apărare și pentru achiziția în comun de muniții pentru forțele ucrainene, câtă vreme Rusia continuă războiul din Ucraina. „Războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a arătat cât de vitală este această realizare”, a spus el.

Scholz adaugă că UE trebuie să urmărească o cooperare militară mai strânsă. De asemenea, Uniunea trebuie să insiste mai mult pentru obținerea rapidă a unor acorduri de liber schimb cu mai multe țări. „Are foarte mult sens să încheiem rapid noi acorduri de liber schimb cu (grupul sud-american de state) Mercosur, cu Mexicul, India, Indonezia, Australia, Kenya și - pe termen lung - cu multe alte țări”, susține el.

„Europa trebuie să se întoarcă spre lume. Dacă vom continua ani întregi negocierile sterile asupra unor noi acorduri de liber schimb, regulile le vor dicta alții - cu standarde de mediu și sociale mai reduse”, este de părere cancelarul.

Mesajul Berlinului către europarlamentari mai cere reducerea riscurilor în relațiile cu China, în contextul afirmării tot mai puternice a Beijingului în competiția cu UE. "Rivalitatea și concurența din partea Chinei au crescut, fără îndoială. UE cunoaște această evoluție și reacționează corespunzător. Sunt de acord cu (președinta Comisiei Europene) Ursula von der Leyen: nu trebuie să urmărim o decuplare, ci o reducere inteligentă a riscului", a declarat șeful guvernului german.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău