Olaf Scholz: Cu toate că va trimite tancuri, Germania nu este o parte beligerantă în Ucraina

  • 29 Ianuarie 11:21
Olaf Scholz: Cu toate că va trimite tancuri, Germania nu este o parte beligerantă în Ucraina

Decizia recentă a Berlinului de a furniza Kievului tancuri de luptă, o schimbare majoră după săptămâni de demersuri, nu face ca Germania să fie o parte directă în războiul din Ucraina, a reafirmat cancelarul german Olaf Scholz, relatează Agerpres.

Acesta este un război între Rusia și Ucraina", a spus cancelarul german sâmbătă seara, în timpul unei conferințe de presă de la Buenos Aires, prima oprire a vizitei sale de patru zile în America Latină.

Faptul că Germania furnizează Kievului "ajutor financiar, umanitar sau arme" nu a schimbat acest lucru, a adăugat Scholz.

Germania va face tot posibilul pentru a preveni o escaladare care să ducă la un război între Rusia și statele membre NATO, a spus el. "Pentru noi nici nu se pune problema. Vom face tot ce putem pentru a ne asigura că asta nu se întâmplă", a adăugat el.

Comentariile cancelarului au venit după ce remarci ale ministrului de externe german Annalena Baerbock au provocat rumoare la Moscova marți.

Baerbock a făcut apel la coeziune în rândul aliaților occidentali la Consiliul Europei, la Strasbourg, și a afirmat: "Luptăm un război împotriva Rusiei, nu unul cu celălalt".

Media de stat ruse au folosit această declarație ca dovadă pentru a afirma că Germania și alte state UE sunt părți directe în conflictul din Ucraina, pe care Moscova refuză să-l numească război.

Ministerul de Externe german a clarificat între timp că afirmațiile lui Baerbock nu au avut intenția să prezinte Germania ca parte beligerantă, nici pe aliații săi.

Scholz intenționează, de asemenea, că continue convorbirile directe cu președintele rus Vladimir Putin, pentru a încerca să facă demersuri în sensul încheierii războiului împotriva Ucrainei.

"Voi discuta de asemenea din nou cu Putin la telefon, pentru că este necesar să discutăm unul cu altul", a declarat cancelarul german într-un interviu pentru cotidianul german Tagesspiegel consultat de DPA, înainte de a fi publicat duminică.

"Depinde de Putin să retragă trupele din Ucraina și să pună capăt acestui război teribil, lipsit de sens, care a costat deja sute de mii de vieți", a adăugat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:2,57 m/s
Sat
11
Sun
9
Mon
8
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău