Olaf Scholz cere UE să înceapă negocierile de aderare cu Macedonia de Nord și Albania

  • 11 Iunie 2022 18:30
Olaf Scholz cere UE să înceapă negocierile de aderare cu Macedonia de Nord și Albania

Uniunea Europeană ar trebui să deschidă negocierile de aderare cu Macedonia de Nord și Albania pentru a-și respecta promisiunea de integrare a Balcanilor de Vest, a declarat sâmbătă cancelarul german Olaf Scholz, în a doua zi a unui turneu în regiune, relatează Reuters, citată de DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, într-o declarație susținută la Skopje, Scholz a spus că invazia rusă din Ucraina a arătat că este important ca Europa să fie unită și a salutat sprijinul Macedoniei de Nord pentru sancțiunile împotriva Kremlinului.

"Este foarte important să se ofere o nouă dinamică acestui proces", a spus Scholz într-o conferință de presă cu premierul nord-macedonean Dimitar Kovacevski.
"Voi susține ca următorii pași să se întâmple", a adăugat el, scrie Agerpres.

Kovacevski a subliniat "numeroasele reforme dificile" pe care le-a adoptat Macedonia de Nord pentru a adera la UE, inclusiv schimbarea numelui pentru a răspunde obiecțiilor Greciei.

Actualul obstacol principal este o dispută cu Bulgaria în privința istoriei și a limbii.

Scholz, care s-a prezentat ca un mediator în timpul acestui turneu în Balcanii de Vest, urmează să ajungă sâmbătă și la Sofia, unde va avea discuții cu premierul Kiril Petkov.

Cancelarul german a făcut din aderarea la UE a Balcanilor de Vest o prioritate de politică externă, pentru a reduce tensiunile regionale tot mai mari și pentru a contracara influența Rusiei și Chinei.

Vineri, el s-a aflat în Serbia și Kosovo, unde a făcut apel la liderii celor două state să ajungă la un acord pentru normalizarea relațiilor. Kosovo și-a declarat independența de Serbia în 2008, nerecunoscută de Belgrad.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău