Olaf Scholz anunță că UE analizează noi sancțiuni împotriva Iranului

  • 31 Octombrie 2022 18:50
Olaf Scholz anunță că UE analizează noi sancțiuni împotriva Iranului

Uniunea Europeană este pe cale să examineze noi sancțiuni vizând Iranul din cauza reprimării valului de proteste din țară, declanșat de moartea lui Mahsa Amini, a anunțat luni cancelarul german Olaf Scholz, potrivit Barrons și News.ro.

„Sunt bulversat de faptul că persoane care manifestează pașnic în Iran au fost ucise. Condamnăm violența disproporționată a forțelor de securitate și susținem populația”, scrie într-un mesaj postat pe Twitter șeful Guvernului de la Berlin.

„Sancțiunile noastre ale UE sunt importante. Suntem pe cale să examinăm măsuri suplimentare”, anunțat el, fără să ofere alte detalii.

Ministrul german e Externe Annalena Baerbock a anunțat duminică faptul că este studiată posibilitatea ca Gardienii Revoluției, cea mai cunoscută ramură a forțelor armate iraniene, să fie declarată „organizțaie teroristă”.

„Așa cum am spus în mod clar săptămâna trecută, vom lansa un nou pachet de sancțiuni. Examinăm totodată cum putem să declarăm Gardienii Revoluției organizație teroristă”, a declarat ea postului public german de televiziune ARD.

Iranul a denunțat deja posibilele sancțiuni ale UE

Iranul a denunțat luni, în avans, drept „ilegal” un astfel de proiect. Țara este zguduită de manifestații de la moartea în data de 16 sepembrie a lui Mahsa Amini, o iraniană de etnie kurdă în vârstă de 22 de ani, la trei zile după ce a fost arestată la Teheran de către Poliția Moravurilor, care a acuzat-o de faptul că a încălcat codul strict al vestimentației care obligă femeile să poarte văl în public.

Zeci de persoane, în principal manifestanți, dar și membri ai forțelor de securitate, au fost ucise în timpul acestor manifestații, iar sute de persoane, inclusiv femei, au fost arestate.

UE a impus la 17 octombrie sancțiuni Poliției Moravurilor și unui număr de 11 lideri iranieni implicați în reprimarea manifestațiilor declanșate de moartea lui Mahsa Amini, transmite hotnews.ro.

 

Gardienii Revoluției se află pe lista neagră a entităților „teroriste” a Statelor Unite.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău