Opinie | Sistemul educațional din Republica Moldova are nevoie de o transformare

  • 12 Decembrie 2018 15:43
Opinie | Sistemul educațional din Republica Moldova are nevoie de o transformare

Sistemul educațional din Republica Moldova are nevoie de o transformare, astfel încât să răspundă provocărilor viitorului. Curriculumul școlar implementat acum șapte ani nu își demonstrează eficiența, în timp ce tehnologiile și inovațiile au avansat foarte mult. Opiniile au fost exprimate de către participanții la Forumul educațional „Viziunea mea pentru școala noastră”, transmite IPN.

Ministrul educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, a spus în deschiderea forumului că pe parcursul anului au fost organizate un șir de consultări publice cu toți subiecții treptelor de învățământ, de la elevi până la experți, pentru a realiza o nouă viziune asupra școlii. Ministrul spune că Moldova duce lipsă de peste două mii de cadre didactice, în special pentru pregătirea inginerilor, medicilor și arhitecților, a căror pregătire necesită ajustarea programul de studii la cerințele societății de astăzi.

Monica Babuc a mai spus că în programul de studiu al elevilor de la treapta primară și gimnazială au fost introduse noi discipline, este vorba despre: Educație tehnologică, Educație digitală și Robotica, care urmăresc dezideratul transformării procesului educațional. Monica Babuc a amintit și de faptul că fiecare învățător de clasa întâia a primit câte o tabletă pentru implementarea modulului Educație digitală.

Premierul Pavel Filip, prezent la eveniment, a declarat că un studiu internațional arată că în 2020 vor dispărea peste cinci milioane de joburi și vor apărea altele două milioane, astfel că elevii de astăzi trebuie pregătiți pentru joburile care deocamdată nu există. „Avem nevoie de o transformare a sistemului educațional astfel încât să răspundem la toate aceste provocări. Tehnologiile și inovațiile au avansat foarte și foarte mult”, a spus Pavel Filip.

Potrivit ministrului economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, fiecare profesor trebuie să țină în mână o tabletă atunci când predă. Schimbările au început prin introducerea educației digitale, a învățământului dual.

Forumul Educațional „Viziunea mea pentru școala noastră” este un eveniment de totalizare, organizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău