OIM cere o anchetă internaţională în cazul naufragiului din Mediterana

  • 08 Mai 2015 17:17
OIM cere o anchetă internaţională în cazul naufragiului din Mediterana

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a cerut vineri, 8 mai, o anchetă internaţională în cazul naufragiului navei în care circa 800 de imigranţi au murit în noaptea de 18 spre 19 aprilie în Marea Mediterană, relatează AFP.

'Dacă, într-adevăr, se dovedeşte că sute de imigranţi care încercau să ajungă în Europa au fost blocaţi în cala acestei nave, aceasta ar trebui considerată o crimă, care justifică o anchetă internaţională', a declarat directorul general al OIM, William Lacy Swing, într-un comunicat.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a salutat totodată eforturile depuse de autorităţile italiene de a-i aduce în faţa justiţiei pe autorii acestei 'crime' împotriva imigranţilor. Organizaţia, cu sediul la Geneva, a estimat că dacă aceste fapte vor fi dovedite, 'aceasta ar putea constitui cea mai îngrozitoare crimă comisă de călăuze în Mediterana'.

Joi, Marina italiană a anunţat că a reperat epava navei.

În primele imagini ale epavei, vizionate de către anchetatori, s-a putut distinge cadavrul unui bărbat în apropiere de navă, precum şi 'numeroase corpuri' pe punte şi în interiorul ambarcaţiunii, a informat agenţia de presă Agi, citând Parchetul din Catania (Sicilia).

În acea seară, traulerul plecat din Libia cu circa 800 de persoane la bord s-a răsturnat la sosirea unui cargo portughez care îşi schimbase ruta, la solicitarea pazei de coastă italiene, pentru a-i acorda ajutor. Paza de coastă italiană nu a mai găsit decât 28 de supravieţuitori şi 24 de corpuri neînsufleţite.

Parchetul din Catania a deschis o anchetă pentru omor involuntar, naufragiu involuntar, incitare la imigrare clandestină şi sechestrare de persoane împotriva a doi supravieţuitori, un tunisian şi un sirian, suspectaţi că ar fi fost căpitanul vaporului şi secundul său.

Potrivit declaraţiilor supravieţuitorilor, o parte dintre pasageri - bărbaţi, femei şi copii care fuseseră supuşi deja unor violenţe în Libia înainte de plecare pe mare - erau închişi în calele navei şi practic condamnaţi la moarte când vaporul s-a scufundat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
7,74 °C
ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,5 m/s
Wed
18 °C
Thu
18 °C
Fri
17 °C
Sat
17 °C
Sun
16 °C

Curs oficial BNM 22 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3688 0.0022
USD 17.3517 -0.0447
RON 4.0700 -0.0019
UAH 0.6937 0.0002
RUB 0.2723 0.0004
Arhivă Radio Chișinău