OIM cere o anchetă internațională în cazul naufragiului din Mediterana
-
08 Mai 2015 17:17
Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a cerut vineri, 8 mai, o anchetă internațională în cazul naufragiului navei în care circa 800 de imigranți au murit în noaptea de 18 spre 19 aprilie în Marea Mediterană, relatează AFP.
'Dacă, într-adevăr, se dovedește că sute de imigranți care încercau să ajungă în Europa au fost blocați în cala acestei nave, aceasta ar trebui considerată o crimă, care justifică o anchetă internațională', a declarat directorul general al OIM, William Lacy Swing, într-un comunicat.
Organizația Internațională pentru Migrație a salutat totodată eforturile depuse de autoritățile italiene de a-i aduce în fața justiției pe autorii acestei 'crime' împotriva imigranților. Organizația, cu sediul la Geneva, a estimat că dacă aceste fapte vor fi dovedite, 'aceasta ar putea constitui cea mai îngrozitoare crimă comisă de călăuze în Mediterana'.
Joi, Marina italiană a anunțat că a reperat epava navei.
În primele imagini ale epavei, vizionate de către anchetatori, s-a putut distinge cadavrul unui bărbat în apropiere de navă, precum și 'numeroase corpuri' pe punte și în interiorul ambarcațiunii, a informat agenția de presă Agi, citând Parchetul din Catania (Sicilia).
În acea seară, traulerul plecat din Libia cu circa 800 de persoane la bord s-a răsturnat la sosirea unui cargo portughez care își schimbase ruta, la solicitarea pazei de coastă italiene, pentru a-i acorda ajutor. Paza de coastă italiană nu a mai găsit decât 28 de supraviețuitori și 24 de corpuri neînsuflețite.
Parchetul din Catania a deschis o anchetă pentru omor involuntar, naufragiu involuntar, incitare la imigrare clandestină și sechestrare de persoane împotriva a doi supraviețuitori, un tunisian și un sirian, suspectați că ar fi fost căpitanul vaporului și secundul său.
Potrivit declarațiilor supraviețuitorilor, o parte dintre pasageri - bărbați, femei și copii care fuseseră supuși deja unor violențe în Libia înainte de plecare pe mare - erau închiși în calele navei și practic condamnați la moarte când vaporul s-a scufundat.