OIAC confirmă: a fost atac chimic în Siria

  • 16 Mai 2018 13:32
OIAC confirmă: a fost atac chimic în Siria

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat miercuri că clor „pare că a fost folosit ca armă chimică”, în februarie, într-un atac contra orașului sirian Saraqeb, relatează AFP, citată de News.ro.

O misiune OIAC de anchetă a putut să stabilească faptul că „clor a fost eliberat din cilindri prin impact mecanic în cartierul Al Talil, la Saraqeb”, anunță OIAC într-un comunicat.b Echipa a găsit doi cilindri „în care am putut să stabilim că a fost clor”.

De asemenea, eșantioane prelevate în zonă au „arătat o prezență neobișnuită a clorului în mediul înconjurător local”, a precizat organizația cu sediul la Haga. În conformitate cu mandatul său, OIAC nu a spus cine a putut să utilizeze clorul, în acest război civil din Siria. 

Unsprezece persoane au primit îngrijiri, pe 4 februarie, din cauza unor dificultăților respiratorii, la Saraqeb, anunța la acea vreme Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Mohammad Ghaleb Tannari, un medic dintr-un oraș apropiat de Saraqeb, în provincia Idleb, a declarat pentru AFP la acea vreme că spitalul său a tratat 11 persoane care prezentau „simptome corespunzând unei inhalări de gaz cu clor, inclusiv epuizare, dificultăți de a respira și tuse”.

Directorul OIAC Ahmet Uzumcu a condamnat „folosirea unor produse chimice toxice drept arme de către oricine, indiferent de motiv și de circumstanțe. Aceste fapte sunt contrare interdicției absolute a armelor chimice”.

Altă misiune OIAC așteaptă în prezent rezultatele unei anchete dificile în orașul sirian Duma, în Ghouta de Est, la porțile Damascului, cu privire la acuzații referitoare la atacuri cu clor și gaz sarin soldate cu cel puțin 40 de morți, pe 7 aprilie.

Siria și Rusia acuză membri ai echipelor de salvare că au „fabricat” un videoclip din 7 aprilie, la îndemnul Statelor Unite și aliaților lor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău