Ofițerul GRU Oleg Ivannikov, alias ”Oreon”, Andrei Laptev, fost ”ministru al apărării” în Oseția de Sud – principalul suspect în cazul MH17

  • 27 Mai 2018 10:20
Ofițerul GRU Oleg Ivannikov, alias ”Oreon”, Andrei Laptev, fost ”ministru al apărării” în Oseția de Sud – principalul suspect în cazul MH17

Echipa de cercetare Bellingcat și publicatia rusă The Insider au făcut publice rezultatele unei noi anchete privind accidentul aeronavei care efectua zborul MH17, ce a fost doborâtă deasupra Donbasului pe 17 iulie 2014. Jurnaliștii și cercetătorii au reușit să identifice numele militarului, cunoscut sub indicativul „Orion/Oreon“ – care ar fi coordonat acțiunile separatiștilor în estul Ucrainei și, probabil, a fost direct implicat în doborârea aeronavei.

Este vorba despre ofițerul GRU Oleg Ivannikov. În trecut, sub nume fals el a condus așa-zisul Minister al Apărării al Osetiei de Sud, potrivit Pagina de Rusia.

În septembrie 2016, Echipa Comună de Investigație (JIT), care include experti din cinci țări (Olanda, Belgia, Malaiezia, Australia și Ucraina), a anunat rezultatele preliminare ale anchetei privind prăbușirea aeronavei Boeing 777 și a cerut ajutor în vederea identificarii dupa voce a doi suspecti. Cei doi au participat la negocierile privind livrarea catre separatiști a sistemului antiaerian „Buk”, negocieri care au fost interceptate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) în iulie 2014.

Prima persoană care apare in inregistrare sub numele de Nikolai Fedorovici, zis ”Delfin”, s-a dovedit a fi generalul de armata Nikolai Tkacev din Rusia.

Al doilea necunoscut – Andrei Ivanovici, zis „Orion” – ar fi, potrivit SBU, un ofițer GRU. Judecând după înregistrările interceptate, el se afla pe teritoriul autoproclamatei ”Republici Populare Lugansk” (LNR) și conducea acțiunile militare ale separatiștilor.

Pe lângă înregistrarea în sine a discutiilor, SBU are și numerele telefoanelor ucrainene utilizate de interlocutori. ”Oreon” avea numărul 380634119133.

Bellingact și The Insider au găsit acest număr într-una din bazele de date telefonice. El a fost înregistrat sub același apelativ Oreon. Era un număr anonim preplatit al operatorului de telefonie mobilă life:) din Ucraina. Un jurnalist ucrainean a reusit sa obtina acces la baza de date a furnizorului de servicii de telefonie mobila life:) și a găsit patru numere rusești la care s-a apelat de pe telefonul lui „Oreon“.

Unul din cele 4 numere a dus la ofițerul GRU Oleg Vladimirovici Ivannikov. Acest numar din rețeaua ruseasca „Megafon“ a fost găsit în mai multe baze de date telefonice: în una dintre baze numarul repsectiv era înregistrat pe numele lui Ivannikov, într-a alta baza – pe numele lui „Andrei Ivanovici Gru ot Husky.“ Expertii Bellingcat și The Insider au sugerat că „Husky” este numele unitatii secrete a armatei din auto-proclamata ”Republica Populară Donețk” (DNR).

Același număr a fost gasit și în baza de date sparta a unui magazin online din Rusia. Clientul care l-a folosit avea numele Oleg și în 2017 a facut o comandă cu livrare de echipament special la adresa „Polina Osipenko 76”. Această adresă nu există în Moscova, Strada Polina Osipenko avand numerotari pare doar pana la nr 22. Cu toate acestea, adiacent se afla un complex de clădiri care are numărul 76, dar strada se cheama Horoșevskoe Șosse. La nr 76 se afla sediul GRU.

Folosind același numar de telefon mobil, Bellingcat și The Insider au aflat adresa de domiciliu și telefonul fix de la domiciliul lui Ivannikov și, de asemenea, au aflat că acesta are un fiu care lucrează în Elveția. Ei au sunat acasa la ofiterul GRU si i-au înregistrat vocea, care s-a dovedit a fi asemănătoare cu vocea lui „Oreon”, interceptată de serviciile speciale ucrainene.

În bazele de date oficiale rusești, anchetatorii au descoperit un angajat al Ministerului rus al Apărării, pe care il cheama Oleg Vladimirovici Ivannikov, născut la 2 aprilie 1967, locuitor al Moscovei. De asemenea, au reușit să găsească si câteva fotografii ale ofiterului rus.

Alte fapte?

În 2004, pe fundalul relațiilor agravate cu Georgia, Ivannikov, sub numele de Andrei Ivanovici Laptev, a plecat în Osetia de Sud, unde a condus statul major al forțelor armate ale Osetiei de Sud. Doi ani mai târziu a fost numit ”ministru al apărării”, insa în martie 2008 (cu câteva luni înainte de conflictul armat cu Georgia) Ivannikov-Laptev demisioneaza și se mutat la Moscova.

Aici, la Moscova, Ivannikov a scris o teză de doctorat despre „Natura cuprinzătoare a războiului  informațional din Caucaz: Aspectele sociale și filosofice“, pe care o apăra în Rostov-pe-Don. În același timp, el a pastrat legaturi in Osetia de Sud: de exemplu, în 2013 a vizitat ”republica” sub numele său real.

În 2014, Ivannikov a fost trimis în estul Ucrainei. Fostul ”ministru al apărării” din DNR, Igor Ghirkin (Strelkov) si-a amintit mai târziu că l-a văzut în Krasnodon, oras de frontieră unde sa afla statul major central al generalilor ruși; alte surse l-au văzut la Lugansk, în centrul de comandă al lui Igor Plotnițki, care a fost apoi pus ”ministru al apărării” din LNR.

Pe baza acestor date, The Insider și Bellingcat au ajuns la concluzia că Ivannikov a fost coordonatorul separatistilor. În plus, el a dirijat operatiunile companiei militare private „Wagner“, dând ordine direct sefului unitatii – Dmitri Utkin.

În 2015, Ivannikov a părăsit teritoriul Ucrainei; unde se afla acum – nu se stie, notează publicația citată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău