Oficialități ale administrației Trump au încercat să blocheze anchetarea lui Rudy Giuliani, avocatului personal al lui Donald Trump (presă)

  • 11 Februarie 2021 14:29
Oficialități ale administrației Trump au încercat să blocheze anchetarea lui Rudy Giuliani, avocatului personal al lui Donald Trump (presă)

Înalți funcționari din Departamentul de Justiție din timpul administrației președintelui republican Donald Trump au încercat în repetate rânduri să-i împiedice pe procurorii federali din Manhattan (New York) să ancheteze relațiile avocatului personal al lui Trump, Rodolph W. Giuliani, cu diverse personalități ucrainene, transmite joi EFE, care citează informații publicate de cotidianul american The New York Times.

Potrivit sursei citate, acești funcționari au evitat astfel să fie făcut un pas crucial în anchetarea lui Giuliani prin amânarea emiterii unui ordin de percheziție pentru o parte din arhivele electronice ale lui Giuliani.

Cotidianul american, care citează surse apropiate cazului, fără a le identifica, scrie că aceste acțiuni s-au produs în ultimele luni ale administrației Trump, care și-a încheiat mandatul la 20 ianuarie.

Procurorii din Manhattan erau pregătiți să solicite un ordin de percheziție a arhivei ce conține comunicările între personalități ucrainene de marcă și Giuliani, despre care se bănuiește că-l ajutau să caute elemente compromițătoare cu privire la familia actualului președinte american, democratul Joe Biden.

Giuliani a negat faptele, potrivit NYT, iar avocatul său, Robert J. Costello, a refuzat miercuri să comenteze aceste "speculații de presă".

Rudolph Giuliani a fost un personaj central în cele două procese de punere sub acuzare ale lui Trump, mai întâi acționând în Ucraina în numele fostului președinte republican, apoi aflându-se în fruntea unei campanii de contestare a rezultatelor alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie 2020 și implicându-se în mitingul organizat cu puțin timp înainte ca susținătorii lui Trump să ia cu asalt Capitoliul din Washington, amintește ziarul american.

Anchetatorii din Manhattan au fost nevoiți să notifice mai întâi funcționarii din Departamentul de Justiție din Washington, care trebuie consultați cu privire la ordinele de percheziție în care sunt implicați avocați. Ordinul referitor la Giuliani a fost deosebit de delicat, dat fiind numele celui mai important client al său: Donald Trump, scrie The New York Times.

Cu toate că funcționarii de carieră din Departamentul de Justiție de la Washington au susținut în mare măsură emiterea ordinului de percheziție, înalți funcționari din minister și-au exprimat preocuparea în legătură cu faptul că un astfel de ordin este emis mult prea aproape de data organizării alegerilor prezidențiale. Cu 60 de zile înainte de un scrutin, Departamentul de Justiție încearcă de obicei să evite începerea unor anchete agresive care ar putea afecta rezultatul votului, amintește The New York Times.

Procurorii din Manhattan le-au transmis funcționarilor de la Washington că inițial s-au gândit să ceară acceptul pentru emiterea unui mandat de percheziție în vară, înainte de limita de 60 de zile până la alegeri. Apoi, după scrutinul din noiembrie, procurorii au încercat din nou. Însă chiar și atunci politicieni numiți în Departamentul de Justiție de către administrația Trump, inclusiv funcționari ai biroului procurorului general adjunct din acel moment, nu au aprobat cererea și au transmis că președintele în exercițiu se afla încă în plin proces de contestare a rezultatelor alegerilor prezidențiale în mai multe state, acțiune în justiție coordonată de Giuliani.

Și deși aceste înalte oficialități politice s-au arătat sceptice cum că ar exista suficiente probe pentru a-l acuza pe Giuliani, funcționarii de carieră implicați în acest caz erau de părere că sunt destule motive pentru a crede că în urma percheziției se vor descoperi dovezi ale unui delict, ceea ce era mai mult decât suficient pentru a obține un mandat judiciar.

În cele din urmă, înalți funcționari de la Washington au propus amânarea deciziei până după ceremonia de învestitură a lui Biden.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău