Oficiali ucraineni: Rușii "au jefuit și distrus" un laborator de la Cernobîl

  • 23 Martie 2022 09:27
Oficiali ucraineni: Rușii

Trupele ruse care ocupă centrala nucleară de la Cernobîl "au jefuit și distrus" un laborator de la fața locului, susțin oficialii ucraineni, citați de BBC, potrivit DIGI24.ro.

Agenția de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excluziune a declarat că rușii au deteriorat Laboratorul Central de Analiză – care a procesat o mulțime de deșeuri radioactive, notează sursa citată

Agenția de stat a anunțat într-o postare pe Facebook că laboratorul avea "probe foarte active și mostre de radionuclizi, care astăzi sunt în mâinile inamicului".

Laboratorul, care a costat aproximativ șase milioane de euro, conținea și "echipamente de analiză valoroase", care nu erau disponibile în altă parte în Europa, a transmis agenția.

Cernobîl – locul celui mai grav accident nuclear din lume în 1986 – nu este o centrală electrică funcțională, dar necesită totuși un management constant.

Rușii au capturat-o în primele zile ale războiului luna trecută și au ținut blocați acolo muncitorii timp de câteva săptămâni înainte ca unii să poată pleca acasă.

Fostul sit nuclear rămâne o mare îngrijorare, iar la începutul acestei săptămâni parlamentul ucrainean a raportat că în vecinătatea centralei au izbucnit incendii forestiere, care au fost surprinse de imaginile din satelit.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău