Oficiali | Pentru integrarea în Uniunea Europeană, R. Moldova trebuie să promoveze și să încurajeze drepturile omului pentru o justiție echitabilă și o stabilitate socială în familia europeană

  • 06 Decembrie 2022 13:06
Oficiali | Pentru integrarea în Uniunea Europeană, R. Moldova trebuie să promoveze și să încurajeze drepturile omului pentru o justiție echitabilă și o stabilitate socială în familia europeană

Pentru integrarea în Uniunea Europeană, Rep. Moldova trebuie să promoveze și să încurajeze drepturile omului pentru o justiție echitabilă și o stabilitate socială în familia europeană, au spus mai mulți oficiali la deschiderea Forumului Drepturilor Omului 2022. Soluționarea crizei refugiaților ucraineni arată că Rep. Moldova are potențial și pune accent pe valorile universale ale umanității, au declarat reprezentanți ai Uniunii Europene prezenți la eveniment, transmite Radio Chișinău.

Atenția acordată drepturilor omului arată maturitatea Rep. Moldova ca stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, a declarat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco în cadrul evenimentului. Totodată, ministrul s-a referit la schimbările operate în mai multe legi ce țin de promovarea și respectarea drepturilor omului.

„Legea privind Avocatului Poporului, care a fost ajustată recent la recomandările Comisiei de la Veneția, și bineînțeles, vorbim despre proiectul despre consolidarea cadrului normativ cu  privire la îmbunătățirea reglementărilor privind asigurarea egalității și nediscriminării. Printre cele mai importante prevederi sunt cele care se referă la asigurarea unei protecții mai mari a victimelor și martorilor minori până la  14 ani vor fi audiați doar în condiții speciale”, a spus Litvinenco.

Confruntată cu mai multe provocări, Rep. Moldova a dat dovadă de solidaritate în fața crizei refugiaților care, provocată de războiul de agresiune dus de Rusia în Ucraina, continuă să se propage, mai ales în condițiile acestea grele de iarnă, a declarat deputata PAS, Ana Racu:

„Trecem concomitent prin câteva crize, care nu sunt doar seisme sociale, dar sunt adevărate teste de rezistență, care pe lângă toate, reprezintă și un barometru al umanului din noi. Mă refer la criza refugiaților din Ucraina, și aici vreau să menționez atât efortul autorităților și a societății civile, care au fost depuse pentru cei mai vulnerabili ca aceștia să își poată găsi un spațiu securizat în țara noastră și o bucată de pâine. Faptul că ne-a reușit să demonstrăm cu suntem o țară mică cu o inimă mare, este minunat”, a menționat Racu.

Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin, a spus că respectarea și promovarea drepturilor omului fac parte din condițiile de integrare a Rep. Moldova în Uniunea Europeană:

„Integrarea abordării bazate pe Drepturile Omului și egalității face parte din Agenda de aderare a Rep. Moldova la Uniunea Europeană, într-adevăr, statutul de stat candidat oferit anul acesta, în mai, Rep. Moldova oferă un stimulent adițional în agenda sa în domeniul Drepturile Omului. Drepturile Omului au fost în centrul rolului Consiliului Europei în Rep. Moldova din momentul în care țara a aderat, în 1995”, a declarat Massolin.

Potrivit unui raport publicat de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, la începutul acestui an, peste o mie de cereri pendinte erau îndreptate împotriva Rep. Moldova, aceasta situându-se la acest capitol pe locul 11 din 47 de state.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-1,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,14 m/s
Sat
2
Sun
1
Mon
0
Tue
1
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău