Oficiali din partidul Angelei Merkel: Situația de monopol a rețelei Facebook este „critică”

  • 23 Aprilie 2018 17:56
Oficiali din partidul Angelei Merkel: Situația de monopol a rețelei Facebook este „critică”

Rețeaua de socializare online Facebook este în situație de monopol, și-au exprimat luni regretul responsabili din partidul cancelarului federal german, Angela Merkel, îndemnând la reducerea acestei dominații devenite 'critice', informează AFP.

'Facebook a atins o anvergură critică ce face concurența imposibilă', a declarat Thomas Jarzombek, însărcinat cu domeniul digital din cadrul grupului parlamentar al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), pentru cotidianul Bild.

Oficiali ai CDU consideră că un număr tot mai mare de persoane nu au altă opțiune decât să se ralieze uneia sau alteia dintre aplicațiile ce aparțin Facebook, pentru a comunica în interes personal sau profesional.

Thomas Heilmann, un alt oficial creștin-democrat, invocă exemplul unor clase întregi de elevi obligate să se înscrie pe Whatsapp, mesagerie ce aparține Facebook, pentru a comunica.

Jarzombek preconizează ca cei care nu sunt membri ai Facebook să poată comunica și discuta cu membri ai acestei rețele sociale în același mod în care clienții a doi operatori de telefonie concurenți pot să discute sau comunice. Chiar dacă el nu a detaliat proiectele concrete ale CDU în această direcție, declarațiile sale se înscriu în eforturile angajate de luni de zile în Germania pentru ca Facebook să-și revizuiască modul de funcționare în așa fel încât datele utilizatorilor să fie mai bine protejate, numărul postărilor ghidate de ură că fie redus, iar transparența rețelei sociale să fie crescută.

Agenția anti-cartel a Germaniei a anunțat deja în martie că anchetează asupra suspiciunilor privind 'poziția dominantă' a Facebook. Ea acuză gigantul american că adună de pe rețea o treime din informațiile despre utilizatori fără știrea lor, pentru a câștiga profituri din încasările publicitare.

Agenția germană pentru concurență, ce trebuie să-și facă publice concluziile definitive la vară, ar putea obliga Facebook să stabilească niște reguli de utilizare în Germania și chiar să-i interzică să continue unele activități.

Un tribunal de la Berlin a condamnat în februarie Facebook să modifice, sub amenințarea unei amenzi, o parte din condițiile sale de utilizare, considerate contrare legislației germane privind protecția datelor personale.

Facebook are aproape 30 de milioane de utilizatori în Germania, dintre care aproape 23 de milioane la nivel cotidian.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău