Oficial ucrainean: Nivelul radiațiilor de la Centrala de la Cernobîl a revenit la cel dinainte de invazia trupelor rusești

  • 16 Iulie 2022 15:28
Oficial ucrainean: Nivelul radiațiilor de la Centrala de la Cernobîl a revenit la cel dinainte de invazia trupelor rusești

Nivelul radiațiilor de la Centrala nucleară de la Cernobîl și din perimetrul acesteia a revenit la cel dinainte de invazia trupelor armatei ruse, pe 24 februarie, a declarat, pentru AGERPRES, directorul adjunct al Agenției de Stat pentru Managementul Zonei de Excludere a Ucrainei, Maksym Shevchuk.

Potrivit sursei citate, centrala nucleară a fost ocupată de militarii ruși timp de 35 de zile, perioadă în care prin zonă au trecut peste 7.000 de mașini militare și zeci de mii de soldați.

El susține că nivelul de radioactivitate a crescut în perioada ocupației, în condițiile în care armata rusă a săpat tranșee în pământul radioactiv din proximitatea unității nucleare.

"Ce pot spune despre nivelul de radiații? Desigur, noi eram sub ocupație timp de 35 de zile, iar mai mult de 7.000 de echipamente militare, cum ar fi tancurile, au trecut pe aici, precum și zeci de mii de soldați. Erau foarte activi, au săpat șanțuri în toată zona, nu doar în Pădurea Roșie, și desigur că au avut o influență asupra nivelului de radiații. În plan local a fost mai mare decât de obicei, dar, din fericire, ocuparea s-a sfârșit și nu am avut nicio situație critică, deci local unele zone erau mai radioactive decât înainte, dar nu au fost catastrofe mari, niciun accident critic, din fericire. Acum, nivelul de radiații este normal, având aproape aceleași valori ca dinainte de ocupație, în mare parte în apropierea drumurilor sau punctelor de control, unde activitatea militară era prezentă", a precizat oficialul ucrainean.

El arată că întreruperea temporară a energiei electrice la Cernobîl nu a produs efecte grave asupra centralei, deși situația devenea periculoasă de la o zi la alta.

"Dacă nu mă înșel, pe 9 martie, a fost oprită electricitatea din cauza pagubelor pe linia de curent, iar personalul centralei nucleare a pornit rezervele pentru a se putea aproviziona. Erau generatoare diesel și imediat am cerut să se permită accesul personalului din Kiev pentru a repara liniile, dar nu ni s-a dat voie să facem asta în primele 24 de ore, nimeni nu comunica cu noi, abia a doua zi am putut comunica, numai după ce am epuizat combustibilul, iar situația devenise foarte periculoasă. Rușii ne-au lăsat să reparăm linia principală de electricitate. Dacă mai dura mult această absență a electricității, puteam să avem o catastrofă, din păcate, pentru că toate obiectivele nucleare din această zonă necesită electricitate constantă, răcire, monitorizare, etc și avem mai mult de 20 de obiecte periculoase cu deșeuri radioactive și combustibil nuclear consumat", a afirmat Shevchuk.

Acesta consideră că acțiunea armatei ruse din perioada respectivă poate fi catalogată ca un act de terorism nuclear.

"În prima zi în care Centrala nucleară de la Cernobîl a fost invadată, noi am considerat aceste acțiuni ca fiind acte de terorism nuclear internațional. Este foarte periculos, nu doar pentru zona aceasta, pentru obiectivele acestea și nu doar pentru Ucraina. Este periculos pentru toată Europa. În 1986, în reactorul nuclear erau aproximativ 2.000 de ansambluri, care depozitau combustibil nuclear. Acum avem peste 20.000. Are elemente active, iar dacă s-ar întâmpla ceva cu acest obiectiv, am avea o catastrofă globală, deci este extrem de periculos. Este inacceptabil să ai soldați în aceste obiective, să stochezi armură în jurul acestui obiectiv, să zbori deasupra cu avioane și elicoptere. Am înțeles că partea ucraineană nu va ataca trupele rusești sau echipamentul acestora, pentru că înțelegem riscul. Este vorba de terorism nuclear, Rusia este o țară teroristă și este posibil să folosească o armă nucleară", a menționat șeful Agenției ucrainene.

Shevchuk este de părere că militarii ruși care au acționat în zonă și au săpat tranșee vor avea de suferit de pe urma radioactivității.

''M-ați întrebat și despre consecințele trupelor rusești, activitatea lor în Pădurea Roșie. Au săpat șanțuri, au gătit, au făcut focul, iar în acest teritoriu sunt multe elemente radioactive, iar cele mai periculoase sunt cele care se respiră, cum ar fi praful radioactiv, iar toți soldații care au venit pe acest teritoriu vor avea multe consecințe de sănătate și în viața lor. Acest lucru este cert, nu cunoaștem statisticile rănilor, dar știm cu siguranță că vor avea consecințe grele. Pentru Rusia, valoarea vieții umane este zero, nimic", a mai declarat Maksym Shevchuk.

Zona de excludere din Cernobîl a fost creată după catastrofa nucleară din 26 aprilie 1986. Ea se întinde pe o suprafață de 2.600 kilometri pătrați, iar accesul în perimetrul său este restricționat. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău