Oficial ucrainean: La centrala Zaporojie sunt stocate 1.200 de tone de combustibil nuclear / În cazul unui incident va fi afectată și Crimeea și Rusia însăși

  • 09 August 2022 12:46
Oficial ucrainean: La centrala Zaporojie sunt stocate 1.200 de tone de combustibil nuclear / În cazul unui incident va fi afectată și Crimeea și Rusia însăși

Aproximativ 1.200 de tone de combustibil nuclear sunt stocate în prezent la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei și care se află sub controlul trupelor ruse, iar manipularea defectuoasă a acestuia ar putea provoca un dezastru ce i-ar afecta atât pe ucraineni, cât și Rusia vecină, a avertizat marți un responsabil ucrainean, potrivit EFE și Ukrinform, preluate de Agerpres.

La centrala atomo-electrică din Zaporojie - cea mai mare din Europa - 'pe care invadatorii ruși amenință acum să o arunce în aer, sunt stocate 1.200 de tone de combustibil nuclear. Dacă Rusia va decide să comită un atac terorist, dezastrul nuclear va afecta deopotrivă teritoriile Rusiei și Ucrainei', a avertizat șeful administrației militare regionale ucrainene din Zaporojie, Oleksandr Staruh, pe contul său Telegram.

'În cazul unui incident nuclear, va fi afectat nu doar sudul Ucrainei, ci și (peninsula) Crimeea (ocupată de ruși) și Rusia însăși. O bombă nucleară conține nouă kilograme de uraniu sau plutoniu, iar centrala noastră are 1.200 de tone. Contaminarea poate fi destul de mare, dar (...) este ca la ruleta rusească', a spus Staruh, potrivit agenției de presă Ukrinform.

Situația la centrala nucleară este 'periculoasă și tensionată din martie 2022, când invadatorii ruși au deschis pentru prima dată focul asupra reactorului nr.3. Dar acum reprezentanții Rusiei au anunțat direct că sunt gata să supună Ucraina și întreaga Europă unui risc nuclear', susține același oficial ucrainean.

'Astfel de escaladări sunt inevitabile, având în vedere că Rusia încalcă nu doar regulile războiului și tratate internaționale care nu permit desfășurarea de operațiuni militare cu echipamente grele pe teritoriul unei centrale nucleare, ci pur și simplu încalcă logica existenței umane', a denunțat Oleksandr Staruh.

Centrala nucleară este o instalație fortificată, dar protejată împotriva unor astfel de atacuri teroriste, spune el. În plus, la centrală se stochează combustibilul nuclear uzat, ceea ce poate reprezenta de asemenea o amenințare, adaugă Staruh.

Centrala nucleară din Zaporojie reprezintă o sursă gravă de tensiune, fiind ocupată de trupele ruse, după ce a fost vizată de mai multe bombardamente în ultimul timp de care Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău