Oficial ucrainean, despre posibilitatea unui desant de trupe ruse în regiunea transnistreană: Cine le-ar permite să facă acest lucru?

  • 01 Martie 2023 10:20
Oficial ucrainean, despre posibilitatea unui desant de trupe ruse în regiunea transnistreană: Cine le-ar permite să facă acest lucru?

O desfășurare de trupe ruse în Transnistria, pe cale aeriană, este imposibilă, deoarece Ucraina nu va permite niciodată aeronavelor rusești să traverseze spațiul său aerian, a declarat, în timpul unui interviu, Natalia Gumeniuk, șefa Centrului Comun de Presă al Comandamentului Operațional "Sud" al armatei ucrainene.

După cum precizează agenția de presă Ukrinform, Natalia Gumeniuk a precizat că "un desant aerian în Transnistria este imposibilă a priori pentru forțele ruse, deoarece ar necesita traversarea spațiului aerian fie al țărilor NATO, fie al Ucrainei'', scrie Defense Romania.

,,Dar cine le-ar permite să facă acest lucru? Forțele care sunt acum concentrate acolo, pe teritoriul Transnistriei, probabil că urmăresc cu profundă surprindere rapoartele despre forța lor pe care le răspândește propaganda rusă'', a susținut Gumeniuk.

Șefa Centrului Comun de Presă al Comandamentului Operațional "Sud" a precizat că răspunsul armatei ucrainene va fi unul destul de puternic. 

,,Forțele noastre concentrate de-a lungul frontierei sunt adecvate amenințării care este ipotetic posibilă dacă ei fac o mișcare disperată", a spus Gumeniuk, citată de Ukrinform.

După cum a relatat Ukrinform, anul trecut, Statul Major General a declarat că forțele ucrainene de apărare aeriană vor doborî țintele aeriene ale ocupanților care se îndreaptă spre Transnistria.

Amintim că recent președintele ucrainean Volodimir Zelenski a enunțat noi detalii din planul Moscovei pentru R.Moldova. Acesta, potrivit lui Zelenski, ar prevedea preluarea Aeroportului Internațional din Chișinău de către Federația Rusă pentru transportarea militarilor și echipamentelor în stânga Nistrului.

Importanța aeroportului de la Chișinău e crucială în contextul în care e singurul „cap de pod” care ar putea lega forțele ruse de regiunea Transnistria și ar permite destabilizarea Ucrainei și din zona Odesa.

Ulterior, ministrul de Externe al R. Moldova,  Nicu Popescu, a precizat că autoritățile de la Chișinău erau pregătite să dea ordin pentru aruncarea în aer a pistei de pe Aeroportul din Chișinău în cazul unei lovituri de stat ruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău