Procurorul General va fi numit de către șeful statului

  • 25 Noiembrie 2016 13:19
0%
00:00:00
00:00:00

Parlamentul a adoptat vineri, 25 noiembrie, modificarea Constituției care prevede schimbarea procedurii de numire a procurorului general.

Acesta va fi numit de către șeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, și nu ales de Parlament cum e în prezent. Proiectul a provocat dezbateri aprinse, unii deputați considerând că schimbarea procedurii nu va reuși să asigure independența procurorului general. 

Proiectul prevede modificarea a două articole din Constituția Republicii Moldova și introducerea a unui articol nou în Legea fundamentală. În prezent, procurorul general este numit de Parlament, la propunerea șefului Legislativului. Potrivit noii legi a procuraturii, care a intrat în vigoare de la 1 august, procurorul general urmează a fi numit de către șeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Totuși, președintele va avea un rol mai mult simbolic, pentru că va putea respinge doar o singură dată candidatura propusă, dacă va avea argumente că acesta a încălcat legea sau că a fost încălcată procedura de selecție, a explicat ministrul adjunct al justiției, Nicolae Eșanu.

Mai mulți deputați s-au arătat însă sceptici că prin aceste modificări se va atinge scopul propus și anume de a asigura independența procurorului general. 

Procedura de selectare a procurorului general a început deja, fiind înregistrați șase candidați. Unii deputați, dar și reprezentanți ai societății civile s-au arătat rezervați în privința integrității acestora.

Pentru proiectul de modificare a Constituției, care necesita o aprobare cu 67 de voturi, a fost votat de 84 de deputați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău