Oficial OMS: Varianta Omicron ar putea fi faza de final a pandemiei în Europa
-
24 Ianuarie 2022 11:03
Sfârșitul pandemiei de COVID în Europa este un scenariu plauzibil odată cu apariția variantei Omicron, potrivit directorului regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății. Hans Kluge îndeamnă, totuși, la prudență, din cauza capacității de adaptare pe care o are coronavirusul.
Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, care ar putea infecta circa 60 la sută din populația Europei până în luna martie, a declanșat o nouă fază a pandemiei COVID-19 pe acest continent, dar ar putea să-l apropie de deznodământul ei, a declarat duminică directorul pentru Europa la Organizației Mondiale a Sănătății, Hans Kluge. „Este plauzibil că regiunea se apropie de un sfârșit al pandemiei”, a susținut acesta într-o declarație acordată agenției France-Presse, citată de Agerpres.
Expertul crede că odată ce valul Omicron se va calma, vor exista câteva săptămâni de imunitate generală, fie datorită vaccinului, fie trecerii prin boală.
Hans Kluge atrage însă atenția că nu ne aflăm încă în perioada endemică a COVID. „Endemic înseamnă (...) că putem previziona ce se va întâmpla; or, acest virus ne-a surprins nu doar o dată. Trebuie, așadar, să fim foarte prudenți”, a avertizat responsabilul OMS.
Varianta Omicron a coronavirusului, mai contagioasă decât Delta, este în prezent dominantă la nivel european, dar nu a înlocuit-o complet pe aceasta din urmă, care continuă să se răspândească în paralel cu Omicron.
„Omicron continuă să se răspândească pe planetă (...) Nu vă păcăliți, Omicron provoacă spitalizări și decese și chiar cazurile mai puțin grave sufocă sistemele de sănătate”, a avertizat marți directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„Această pandemie este departe de a se fi terminat și, ținând cont de creșterea incredibilă a Omicron în lume, este probabil să apară noi variante” ale coronavirusului SARS-CoV-2, a subliniat el, atrăgând atenția încă o dată că varianta Omicron nu este blândă. „Probabil că, în medie, Omicron este mai puțin gravă, dar povestea că este o boală ușoară e înșelătoare, dăunează răspunsului global (împotriva pandemiei) și costă tot mai multe vieți”, a remarcat Tedros, care s-a arătat preocupat în special de cazul țărilor cu rate reduse ale vaccinării, acestea fiind mai predispuse la un număr mare al formelor grave de boală.