Oficial OMS: Pandemia de COVID-19 este departe de a se termina

  • 18 Martie 2022 14:58
Oficial OMS: Pandemia de COVID-19 este departe de a se termina

Un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat, vineri, că sfârșitul pandemiei de COVID-19 este încă departe, invocând o creștere a numărului de cazuri în ultima săptămână. „Suntem cu siguranță în plină pandemie”, a precizat Margaret Harris, citată de Reuters, potrivit DIGI24.ro.

Agenția de sănătate a ONU a declarat anterior că faza acută a pandemiei s-ar putea încheia în acest an, dar va depinde de cât de repede va fi îndeplinit obiectivul de a vaccina 70% din populația din fiecare țară, printre alți factori. Acoperirea vaccinală rămâne incompletă în numeroase regiuni ale lumii. În plus, se adaugă ridicarea în numeroase țări a măsurilor sanitare anti-COVID-19, ceea ce oferă virusului ''ocazia să se răspândească'', mai spun reprezentanții OMS, notează sursa citată

Întrebată de un jurnalist la un briefing de presă de la Geneva despre momentul încheierii pandemiei, purtătoarea de cuvânt Margaret Harris a spus că aceasta este încă „departe de a se termina”. „Suntem cu siguranță în mijlocul pandemiei”, a adăugat ea.

După mai bine de o lună de scădere, cazurile de COVID au început să crească din nou în întreaga lume săptămâna trecută.

"Această pandemie este departe de a se termina", a avertizat  și directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la doi ani de la izbucnire. El nu a omis să amintească faptul că, șase săptămâni înainte, "când erau doar 100 de cazuri înregistrate în afara Chinei și niciun deces", a declanșat cel mai înalt nivel de alertă sanitară al OMS - o urgență de sănătate publică de interes internațional.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a manifestat în repetate rânduri îngrijorarea față de înmulțirea din nou a cazurilor de COVID-19 în lume, pe fondul scăderii testării, eliminării premature a restricțiilor în multe țări, răspândirii tot mai intense a subvariantei BA.2 a variantei Omicron și propagării ideii greșite că această variantă ar fi inofensivă sau ultima a pandemiei provocate de coronavirusul SARS-CoV-2.

Valul de infectări este în mare parte alimentat de subvarianta BA.2 a variantei Omicron, care în unele țări deja o depășește pe sora ei BA.1. Fără nicio îndoială, BA.2 ''este varianta cea mai contagioasă a virusului SARS-CoV-2 pe care am vazut-o până acum'', a atras atenția responsabila tehnică a OMS pentru combaterea COVID-19, Maria Van Kerkhove, potrivit AFP, citată de Agerpres.

La aceasta, explică ea în continuare, se adaugă ridicarea în numeroase țări a măsurilor sanitare anti-COVID-19, ceea ce oferă virusului ''ocazia să se răspândească'', plus acoperirea vaccinală incompletă în numeroase regiuni ale lumii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău