Oficial NATO: Rusia desfășoară armamente în Crimeea. NATO nu intenționează să plece din Marea Neagră

  • 01 Iulie 2021 12:34
Oficial NATO: Rusia desfășoară armamente în Crimeea. NATO nu intenționează să plece din Marea Neagră

Alianța Nord-Atlantică își va menține prezența în Marea Neagră și își va consolida cooperarea cu partenerii din această regiune, a declarat James Appathurai, reprezentantul special al secretarului general al NATO pentru Caucaz și Asia Centrală, într-un interviu acordat miercuri seara postului georgian de televiziune First Channel, cu ocazia vizitei sale la Tbilisi, transmite agenția de presă Interfax, potrivit Agerpres.

NATO are o imagine completă asupra incidentului din 23 iunie în Marea Neagră cu distrugătorul britanic HMS Defender, a afirmat James Appathurai, indicând că Londra a prezentat Alianței informațiile despre cele întâmplate.

„Organizația Tratatului Nord-Atlantic are o poziție fermă în ceea ce privește libertatea de navigație și a faptului că peninsula Crimeea este Ucraina și nu Rusia. Aliații au manifestat fermitate în apărarea acestor principii în cursul acestui incident”, a spus Appathurai, în opinia căruia Rusia ar trebui să conștientizeze că aliații NATO nu vor da înapoi în această privință.

„Din câte știu, Defender a sosit apoi în Georgia. Deci, acesta este un angajament comun al aliaților de a asigura securitatea la Marea Neagră, demonstrând astfel atașamentul față de respectivele principii, ceea ce este important pentru această regiune”, a spus el.

În interviu, responsabilul NATO a acuzat Rusia că „continuă să destabilizeze regiunea”. „Rusia desfășoară armamente în Crimeea, inclusiv sisteme de rachetă, ceea ce face dificilă libertatea de navigație”, a menționat James Appathurai, subliniind că NATO își va menține prezența în Marea Neagră pentru a sprijini aliații și partenerii.

Reprezentantul special al secretarului general NATO a declarat că una dintre problemele pe care intenționează să le discute în Georgia cu privire la securitatea Mării Negre este aprofundarea cooperării dintre Alianță și Georgia.

Ministerul rus al Apărării a comunicat la 23 iunie că o navă de patrulare rusă și un avion de vânătoare Su-24 au tras foc de avertisment în direcția distrugătorului britanic HMS Defender care a intrat în ceea ce Moscova consideră că sunt ape teritoriale rusești în largul Crimeii, peninsulă ucraineană pe care a anexat-o în 2014. Mai mult, Su-24 a efectuat în special un 'bombardament preventiv de-a lungul rutei' navei, susține armata rusă.

„Nu s-a tras niciun foc avertizare spre HMS Defender” și „afirmația potrivit căreia au fost lansate bombe de-a lungul rutei sale” este falsă, a reacționat Ministerul britanic al Apărării. Londra afirmă că nava efectua o „traversare nevinovată în apele teritoriale ucrainene”, în drumul său de la Odesa spre Georgia, conform AFP și Reuters. Ca lucrurile să fie și mai clare, premierul Boris Johnson a declarat, la scurt timp după incident, că Marea Britanie la fel ca restul comunității internaționale nu recunoaște anexarea Crimeii de către Rusia, deci apele teritoriale din jurul peninsulei aparțin Ucrainei, potrivit agențiilor internaționale de presă.

În cadrul liniei sale directe cu cetățenii, președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că lumea nu s-ar fi aflat în pragul celui de-al Treilea Război Mondial chiar dacă forțele ruse ar fi scufundat distrugătorul britanic.

„Un război nu ar fi izbucnit chiar dacă armata rusă ar fi scufundat această navă, pentru că cei care au planificat provocarea știu că nu vor câștiga un astfel de război”, a declarat Putin.

„A fost o provocare, este absolut evident. Una complexă, pusă la cale nu doar de britanici, ci și de americani”, a spus președintele rus, adăugând că, în dimineața zilei de 23 iunie, înainte de apariția distrugătorului britanic, un avion american strategic de recunoaștere a decolat de pe un aeroport militar al NATO din Grecia.

„Dar pe mine altceva mă îngrijorează: au făcut mare tam-tam în legătură cu exercițiile noastre în apropierea frontierei ucrainene. Am ordin de a retrage trupele. Însă în loc să răspundă într-un mod pozitiv, ei (occidentalii, n.r.) s-au repezit spre granițele noastre”, a afirmat șeful statului rus, referindu-se la recentul exercițiu 'Defender Europe 21' și la manevrele Sea Breeze 2021, care se desfășoară în prezent în Marea Neagră și la care participă și Ucraina.

Rusia a comasat la sfârșitul lunii martie - începutul lunii aprilie peste 100.000 de militari și echipamente la frontiera cu Ucraina și în Crimeea sub pretextul unor exerciții, generând temeri privind invadarea teritoriului ucrainean, iar cea mai mare parte dintre forțele ruse au rămas pe loc și nu au revenit la baze, susține Kievul, conform Ukrinform.

În cadrul sesiunii anuale de întrebări-răspunsuri, Putin a mai spus că este îngrijorat de 'explorarea militară (de către NATO) a teritoriului Ucrainei'.

Constituția ucraineană nu permite desfășurarea bazelor militare străine în Ucraina, în schimb pe teritoriul acestei țări pot fi create centre militare străine, precum și alte formate, a spus președintele rus, adăugând că 'explorarea militară a teritoriului care se învecinează direct cu Rusia creează probleme pentru securitatea statului rus', notează Interfax.

Putin a declarat în aceeași „linie directă” cu cetățenii că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a plasat țara sub controlul total al Occidentului, după ce anterior avertizase că pentru Moscova eventuala aderare a Ucrainei la NATO este o linie roșie, conform presei ruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău