Oficial NATO: Aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei nu sunt idealiste, ci realiste

  • 14 Aprilie 2018 08:48
Oficial NATO: Aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei nu sunt idealiste, ci realiste

Adjunctul secretarului general al NATO, Rose Gottemoeller, declară că aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei nu sunt idealiste, ci realiste, însă a atras atenția că Guvernul de la Kiev trebuie să continue implementarea reformelor, relatează UNIAN.

”Nu este ceva idealist ca Ucraina să aibă aspirații euro-atlantice și să dorească să adere la UE și la NATO”, a declarat oficialul NATO.

Cu toate acestea, Gottemoeller a atras atenția că Ucraina mai are mult de lucru pentru a îndeplini criteriile de aderare la NATO.

”Trebuie realizate reforme importante. Este vorba de reforme ale instituțiilor de apărare, ale instituțiilor de securitate, ale ministerelor, însă aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei pe termen lung sunt realiste”, a afirmat Gottemoeller.

Ucraina a început demersurile pentru aderarea la NATO în 2014, după protestele antiguvernamentale din Maidan (Piața Independenței din Kiev), în urma cărora președintele prorus Viktor Ianukovici a fost înlăturat și ulterior acuzat de deturnarea fondurilor publice și înaltă trădare.

În mandatul său (februarie 2010 – februarie 2014), Viktor Ianukovici a spus că nu manifestă interes pentru aderarea țării sale la NATO.

Ucraina este afectată de conflictul militar din regiunile Donețk și Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene și insurgenți separatiști proruși, care a izbucnit în 2014 și care s-a soldat până în prezent cu aproximativ 10.000 de morți. Acordul de la Minsk, care prevede încetarea ostilităților, a fost încălcat în mod frecvent. La 18 iulie 2017, regimurile separatiste din estul Ucrainei au proclamat un nou stat pe teritoriile pe care le controlează.

Rusia și-a manifestat în repetate rânduri îngrijorarea față de extinderea NATO către Est. În plus, Moscova a denunțat instalarea elementelor antirachetă americane în România și Polonia, susținând că, deși sunt prezentate ca fiind defensive, aceste sisteme pot lansa rachete de croazieră interzise prin Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF).

Sursa: MEDIAFAX

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău