Oficial NATO: Acțiunile Rusiei în zona Mării Negre, în special anexarea Crimeei, au schimbat echilibrul în această regiune

  • 06 Iunie 2018 10:31
Oficial NATO: Acțiunile Rusiei în zona Mării Negre, în special anexarea Crimeei, au schimbat echilibrul în această regiune

Acțiunile Rusiei în zona Mării Negre, în special anexarea Crimeei, urmată de consolidarea dispozitivului militar în această peninsulă și de operațiunile tipice de "război hibrid", au schimbat echilibrul în această regiune, a declarat marți la București James Appathurrai, adjunct al asistentului secretarului general al NATO pentru afaceri politice și politica de securitate și reprezentantul special al secretarului general pentru Caucaz și Asia Centrală.

„Când am ajuns în NATO, acum multă vreme, zona Mării Negre nu era chiar pe lista primelor priorități pentru că structura apartenenței era diferită, Bulgaria și România nu erau membri NATO la acel moment și, în al doilea rând, mediul amenințărilor nu era același (...) și, în al treilea rând, statele membre NATO la acel moment nu au considerat că există un rol pe care să-l joace zona Mării Negre într-un mod semnificativ. Lucrurile s-au schimbat foarte mult în acest sens, cred că securitatea nord-atlantică este legată strâns de securitatea Mării Negre", a menționat Appathurrai la Forumul Atlantic-Black Sea Security - "Bracing for the Storm - Is United Western Action Possible?", organizat ]n Capitală de Institutul Aspen România, în parteneriat cu Divizia de Diplomație Publică a NATO și biroul din București al German Marshall Fund al Statelor Unite.

"Marea Neagră a fost subiectul summitului de la Varșovia, în iulie 2016, când liderii au spus că activitățile și politicile recente ale Rusiei au redus stabilitatea și au crescut impredictibilitatea și au pus în pericol mediul de securitate, și deci ne vom concentra pe această regiune, care face parte din agenda NATO acum", a asigurat mai departe oficialul NATO citat de redactorul RRA Carmen Gavrilă.

"Cu anexarea Crimeei, Rusia a mutat foarte mult echipament militar în Crimeea și continuă să facă acest lucru (...) Avem așadar rachete aer-aer, rachete anti-navale și submarine, război electronic dezvoltat, toate aceste lucruri schimbă echilibrul de securitate din regiune", a sintetizat el în continuare noul context militar regional creat de anexarea Crimeii, amintind de asemenea că, astfel, Rusia folosește zona Mării Negre și pentru a-și proiecta puterea în Orientul Mijlociu.

Referindu-se tot la inițiativele Rusiei, el a evocat și alte acțiuni care în evaluarea Alianței sunt un "model de comportament de destabilizare", precum "finanțarea partidelor politice" sau "tentative de a distruge unitatea" în unele țări. "Și observăm o astfel de campanie din partea Rusiei în toată regiunea. Este ceva care trebuie să fie în atenția noastră și trebuie să reacționăm la acest lucru. Este ceea ce la NATO numim "război hibrid", adică ne uităm la acel spectru de amenințări mai departe de conflictul tradițional. Toți aliații ne-am concentrat foarte mult pe acest lucru și de aceea vrem să consolidăm cooperarea cu UE. Această regiune trebuie să fie atentă la acest lucru, pentru că există o campanie intensificată din partea Rusiei", a explicat Appathurrai.

Totuși, Alianța dorește relații bune cu Rusia, astfel că are o "abordare, pe de o parte de descurajare și, pe de altă parte, de dialog", a asigurat el mai departe, descriind drept "destul de pozitivă" ultima întâlnire desfășurată în cadrul Consiliului NATO-Rusia. "Avem un oarecare progres, o oarecare evoluție în acest sens, dar vrem un dialog constructiv cu Rusia și avem speranțe în acest sens, dar trebuie să avem grijă și de apărare, prezența NATO se consolidează în zona Mării Negre într-un mod defensiv și proporțional", a mai menționat oficialul NATO.

El a apreciat rolul "activ" jucat de România pentru "a crește importanța regiunii Mării Negre în NATO și pentru faptul că a jucat un rol central în aceasta prin brigada (multinațională a NATO n.red) care a fost înființată". "Deci, România nu numai că vorbește, dar și acționează în NATO", a conchis Appathurrai.

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău