OFICIAL | Moscova recunoaște că peste 100 de militari ruși au fost uciși în Siria

  • 30 Septembrie 2018 21:21
OFICIAL | Moscova recunoaște că peste 100 de militari ruși au fost uciși în Siria

Rusia a anunțat duminică, odată cu împlinirea a trei ani de când Moscova s-a implicat militar direct în războiul din Siria, că până în prezent în acest război 112 militari ruși și-au pierdut viața, transmite agenția EFE.

Aproape jumătate dintre ei au fost uciși în două catastrofe aeriene, respectiv 32 de militari morți în luna martie în urma prăbușirii unui avion AN-26 și alți 14 în recenta doborâre din greșeală a unui avion IL-20 de către antiaeriana siriană care ar fi fost dezorientată de un atac israelian.

Acest bilanț a fost prezentat duminică de președintele Comisiei pentru Apărare din Senatul rus, Victor Bondarev. El a mai precizat că armata rusă a pierdut de asemenea în războiul sirian opt avioane, șapte elicoptere și mai multe blindate, cele mai multe în urma unor atacuri ale jihadiștilor.

În opinia lui Victor Bondarev, acest bilanț relativ redus al pierderilor arată că armata rusă 'a învățat să lupte'. 'Criteriul principal al măiestriei militare nu este doar victoria în sine, ci prețul ei', explică oficialul rus, făcând comparația cu victimele din primii trei ani ai invaziei sovietice în Afganistan, când armata URSS a pierdut circa 4.800 de militari, plus 15 avioane, aproximativ 100 de elicoptere, 60 de tancuri și circa 400 de blindate. El a amintit și pierderile coaliției conduse de SUA în primii trei ani de lupte în Irak, când această coaliția a pierdut 2.515 militari, dintre care 2.309 americani.

Dar alte surse neoficiale susțin că este posibil ca în războiul din Siria să fi murit și sute de mercenari ruși, recrutați de companii militare private, precum Wagner.

Intervenția militară rusă în Siria a constat în special în sprijin aerian oferit trupelor terestre ale președintelui Bashar al-Assad, care a reușit astfel să se mențină la putere și să recucerească treptat teritoriile cucerite de rebeli într-un război care până la ora actuală a provocat peste 350.000 de morți și milioane de refugiați. Provincia nord-vestică Idlib este în prezent singurul teritoriu care mai este controlat de insurgenți.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,74
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău