Oficial de la Kiev: Vladimir Putin a recunoscut în mod oficial republicile separatiste Donețk și Luhansk. Aceasta este, în esență, o ieșire din acordurile de la Minsk

  • 24 Aprilie 2021 12:21
Oficial de la Kiev: Vladimir Putin a recunoscut în mod oficial republicile separatiste Donețk și Luhansk. Aceasta este, în esență, o ieșire din acordurile de la Minsk

Vicepremierul Ucrainei responsabil de reintegrarea teritoriilor temporar ocupate, Oleksi Reznikov, susține că președintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut în mod oficial așa-numitele republici populare Donețk și Luhansk din zona separatistă a Donbasului.

Potrivit lui Reznikov, acest lucru înseamnă retragerea Rusiei din acordurile de la Minsk.

"Am auzit recunoașterea oficială a două cvasi-formațiuni ale regimurilor de ocupație cu abrevierile corespunzătoare LNR și DNR (LNR - Republica Populară Luhansk, DNR - Republica Populară Donețk, n.r.). Aceasta este, în esență, o ieșire din acordurile de la Minsk, deoarece nu există un astfel de concept în acorduri. În documente, există doar "raioane ocupate ale regiunilor ucrainene Donețk și Luhansk". Până în acel moment (momentul declarației făcute de liderul rus, n.r.), toți reprezentanții Federației Ruse la negocieri au spus întotdeauna că acesta este teritoriul Ucrainei. Președintele Putin, însă, tocmai a menționat aceste două grupări, le-a recunoscut. Aceasta înseamnă că tocmai am auzit o declarație de retragere a Rusiei din acordurile de la Minsk" - a declarat vicepremierul ucrainean responsabil de reintegrarea teritoriilor ocupate.

Potrivit oficialului ucrainean, declarația lui Putin trebuie analizată în formatul de negocieri "Normandia" și în cadrul OSCE. Totodată, Oleksi Reznikov a subliniat că, potrivit dreptului internațional, declarațiile oficiale în numele statului pot fi făcute de către președinte, prim-ministru și ministru al afacerilor externe.

RBC amintește ca zilele trecute, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că reprezentanții Ucrainei la negocierile pentru soluționatea conflictului din Donbas ar trebui să se întâlnească cu "liderii republicilor Donețk și Luhansk" și abia apoi să discute aceste probleme cu reprezentanți ai țărilor terțe, inclusiv ai Rusiei.

Sursa: RBC/RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,19
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:4,02 m/s
Thu
16
Fri
16
Sat
15
Sun
15
Mon
13
Arhivă Radio Chișinău