Oficial de la Kiev: Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva mult așteptată împotriva forțelor rusești

  • 27 Mai 2023 12:45
Oficial de la Kiev: Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva mult așteptată împotriva forțelor rusești

Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva mult așteptată împotriva forțelor rusești, a declarat pentru BBC unul dintre cei mai importanți oficiali de securitate ai țării, transmite BBC.

Oleksiy Danilov nu a vrut să numească o dată, dar a spus că un asalt pentru a recuceri teritoriul de la forțele de ocupație ale președintelui Vladimir Putin ar putea începe „mâine, poimâine sau peste o săptămână”, scrie G4Media.

El a avertizat că guvernul ucrainean nu are „niciun drept să greșească” în privința acestei decizii, deoarece aceasta este o „oportunitate istorică” pe care „nu o putem pierde”.

În calitate de secretar al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, dl Danilov se află în centrul cabinetului de război de facto al președintelui Volodymyr Zelensky.

Rarul său interviu cu BBC a fost întrerupt de un mesaj telefonic din partea președintelui Zelensky, care l-a convocat la o întâlnire pentru a discuta despre contraofensivă.

Între timp, forțele rusești și-au pregătit apărarea.

Miza este mare, deoarece guvernul de la Kiev trebuie să demonstreze poporului ucrainean – și aliaților occidentali – că poate străpunge liniile rusești, să pună capăt impasului militar efectiv și să recupereze o parte din teritoriul său suveran.

Marea Britanie trimite rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina

Dl Danilov a declarat că forțele armate vor începe asaltul atunci când comandanții vor calcula că „putem avea cel mai bun rezultat în acel moment al războiului”.

Întrebat dacă forțele armate ucrainene sunt pregătite pentru ofensivă, el a răspuns: „Suntem întotdeauna pregătiți. La fel cum am fost pregătiți să ne apărăm țara în orice moment. Și nu este o chestiune de timp.

„Trebuie să înțelegem că acea oportunitate istorică care ne este dată – de Dumnezeu – țării noastre nu o putem pierde, pentru a putea deveni cu adevărat o țară europeană mare și independentă”.

El a adăugat: „Se poate întâmpla mâine, poimâine sau peste o săptămână.

„Ar fi ciudat dacă aș numi datele de începere a acestui sau acestor evenimente. Acest lucru nu se poate face…. Avem o sarcină foarte responsabilă în fața țării noastre. Și înțelegem că nu avem dreptul să facem o greșeală”.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău