Oficial britanic din domeniul sănătății: Rezistenta la antibiotice este mai periculoasă decât schimbările climatice

  • 31 August 2019 15:59
Oficial britanic din domeniul sănătății: Rezistenta la antibiotice este mai periculoasă decât schimbările climatice

Sally Davies, unul dintre cei mai înalţi oficiali britanici din domeniul sănătăţii publice, a avertizat că rezistenţa la antibiotice reprezintă un pericol mult mai mare la adresa supravieţuirii oamenilor decât schimbările climatice, potrivit Euronews.

Aceasta a adăugat că cel puţin zece milioane de persoane ar putea muri anual la nivel mondial dacă utilizarea antibioticelor nu va scădea. Antibioticele sunt medicamente utilizate în tratarea infecţiilor cauzate de bacterii. Deşi descoperirea penicilinei, în 1940, a revoluţionat medicina modernă, specialiştii avertizează că multe bacterii devin din ce în ce mai rezistente în faţa acestor substanţe.

Potrivit Serviciului Naţional de Sănătate din Marea Britanie (NHS), consumul de antibiotice a crescut foarte mult în ultimii 20 de ani. Astfel, între 2000 şi 2015, consumul acestor medicamente a crescut cu 65% în cele 76 de state monitorizate de autorii unui raport NHS în acest sens.

„Ca şi în cazul schimbărilor climatice, noi, oamenii, ne-o facem cu mâna noastră, dar rezistenţa la antibiotice ne-ar putea ucide mai repede decât o pot face schimbările climatice. Şi nu investim suficient în rezolvarea acestei probleme. Se pare că oamenii nu sunt foarte pricepuţi în rezolvarea unei probleme care creşte în ritm lent”, a spus Davies. „Cel puţin zece milioane de oameni ar putea muri anual dacă nu găsim o soluţie. Asta ar însemna mai mult decât decesele cauzate de cancere şi diabet, deci vorbim de o problemă serioasă”, a adăugat ea.

Davies a mai avertizat că după ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar situaţia s-ar putea agrava, întrucât ţara ar putea începe să importe cantităţi mari de carne de pui şi de vită din Statele Unite, ţară în care animalele sunt tratate cu antibiotice foarte frecvent.

Astfel, 70% din antibioticele utilizate în Statele Unite sunt consumate de animalele crescute în ferme, potrivit autorităţii americane în domeniu, FDA.

Sursa: MEDIAFAX

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
0 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:5,1 m/s
Tue
2 °C
Wed
4 °C
Thu
0 °C
Fri
0 °C
Sat
1 °C

Curs oficial BNM 20 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4428 -0.0347
USD 17.4979 0.0441
RON 4.0685 -0.0066
UAH 0.7200 -0.0035
RUB 0.2851 0.0024
Arhivă Radio Chișinău