Oficial BCE: Ținând cont de inflația ridicată, Banca Centrală Europeană trebuie să continue majorarea dobânzilor

  • 22 August 2022 08:00
Oficial BCE: Ținând cont de inflația ridicată, Banca Centrală Europeană trebuie să continue majorarea dobânzilor

Banca Centrală Europeană ar trebui să continue să majoreze ratele dobânzilor, a afirmat Joachim Nagel, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, avertizând că Germania s-ar putea confrunta cu o recesiune în cazul escaladării situației din energie, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

„Ținând cont de inflația ridicată, trebuie să urmeze noi creșteri ale dobânzilor. Ultimele luni au arătat că am luat decizii de politică monetară de la o întâlnire la alta”, a declarat Nagel într-un interviu acordat Rheinische Post, fără a preciza la ce nivel estimează că ar urma să fie majorată dobânda, la reuniunea BCE din septembrie.

La ședința din 21 iulie, Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor, pentru prima dată în ultimii 11 ani, indicând că ar putea urma noi creșteri în 2022, și a anunțat un nou program de achiziționare de bonduri, pentru a ține sub control costurile de împrumut ale celor mai îndatorate state din zona euro.

Consiliul guvernatorilor BCE a decis majorarea cu 50 de puncte de bază a ratei dobânzii la facilitatea de depozit, la zero, de la minus 0,50%, într-un efort de a reduce nivelul record al inflației în zona euro. De asemenea, au fost majorate cu 50 de puncte de bază rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală, până la nivelurile de 0,50% și, respectiv, 0,75%.

Conform datelor Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro s-a situat la nivelul record de 8,9% în iulie, de peste patru ori mai mare față de obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creștere a prețurilor de 2%.

„Va fi crucial să menținem așteptările inflaționiste pe termen mediu stabile, la 2%. Sunt convins că vor fi luate măsurile adecvate de către Consiliul guvernatorilor BCE”, a explicat oficialul BCE.

Joachim Nagel, care este și președintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), a avertizat că dacă criza energetică se înrăutățește, o recesiune pare probabilă în următoarea iarnă.

„Economia germană încă are o evoluție sub așteptări din cauza condițiilor dificile din primul semestru din 2022. Totuși, dacă apar și mai multe probleme, de exemplu o perioadă prelungită cu un nivel scăzut al apelor, perspectivele economice în semestrul doi se vor deteriora și mai mult”, a avertizat Nagel.

Acesta a apreciat că rata inflației în Germania ar putea atinge 10% în toamnă și a cerut angajaților să țină cont de situația economică când negociază salariile.

Faptul că majorarea inflației în Germania este determinată în special de costurile cu energia „înseamnă că va trebui să cheltuim mai mult cu importurile de energie”. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău