Certificatul digital COVID-19 | Președinții Parlamentului, Comisiei și Consiliului UE au semnat regulamentul

  • 14 Iunie 2021 12:39
Certificatul digital COVID-19 | Președinții Parlamentului, Comisiei și Consiliului UE au semnat regulamentul

Astăzi, 14 iunie, președinții celor trei instituții ale UE, Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană au participat la ceremonia oficială de semnare a Regulamentului privind certificatul digital COVID al UE, marcând astfel încheierea procesului legislativ, potrivit comunicatului oficial, scrie caleaeuropeana.ro.

„Certificatul digital COVID al UE este un simbol a ceea ce reprezintă Europa. Al unei Europe care nu se clatină atunci când este pusă la încercare. O Europă care se unește și se dezvoltă atunci când se confruntă cu provocări. Uniunea noastră a demonstrat din nou că funcționăm cel mai bine atunci când lucrăm împreună. Regulamentul UE privind certificatul digital COVID a fost convenit între instituțiile noastre într-un timp record de 62 de zile. În timp ce am lucrat în cadrul procesului legislativ, am construit, de asemenea, coloana vertebrală tehnică a sistemului, gateway-ul UE, care este funcțional de la 1 iunie”, au transmis cei trei lideri, potrivit sursei citate

Potrivit oficialilor europeni, certificatul UE le va permite din nou cetățenilor să se bucure de cel mai tangibil și apreciat dintre drepturile UE – dreptul la liberă circulație. Intrat astăzi în vigoare, acesta ne va permite să călătorim mai în siguranță în această vară. Astăzi reafirmăm împreună că o Europă deschisă prevalează.”

Scopul Certificatului digital COVID al UE este de a facilita circulația liberă și sigură în interiorul UE în timpul pandemiei COVID-19. Toți europenii au dreptul la liberă circulație, chiar și fără certificat, dar certificatul va facilita călătoriile, exonerând deținătorii de restricții precum carantina.

Certificatul digital COVID al UE va fi accesibil pentru toată lumea și va acoperi vaccinarea, testarea și recuperarea COVID-19;
va fi gratuit și va fi disponibil în toate limbile UE; va fi disponibil în format digital și pe suport de hârtie; va fi securizat și va include un cod QR semnat digital; statele membre se vor abține de la impunerea unor restricții de călătorie suplimentare pentru deținătorii unui certificat digital COVID al UE, cu excepția cazului în care acestea sunt necesare și proporționale pentru a proteja sănătatea publică.

În plus, Comisia s-a angajat să mobilizeze 100 de milioane de euro în cadrul Instrumentului de sprijin de urgență pentru a sprijini statele membre în furnizarea de teste la prețuri accesibile.

Regulamentul se va aplica timp de 12 luni, începând cu 1 iulie 2021. În urma semnării oficiale de astăzi, regulamentul va intra în vigoare la 1 iulie, cu o perioadă de introducere treptată de șase săptămâni pentru emiterea certificatelor pentru statele membre care au nevoie de timp suplimentar.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău