Ofertă propusă de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor Moldovei, Andrei Spânu

  • 23 Octombrie 2021 12:31
Ofertă propusă de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor Moldovei, Andrei Spânu

Ofertă propusă de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor Republicii Moldova. Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termene restrânse a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz, precizează vicepremierul Andrei Spânu, ministrul al infrastructurii și dezvoltării regionale, într-o postare pe Facebook, transmite IPN.

Potrivit oficialului, Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaze mai mare decât toate celelalte state din regiune. „Mesajul nostru pe parcursul negocierilor a fost întotdeauna același: Republica Moldova își dorește să continue discuțiile și să semneze un contract pe termen lung între Moldovagaz și Gazprom, unul care avantajează ambele părți”, subliniază vicepremierul.

„Ne dorim o nouă rundă de discuții cu Gazprom. În același timp, vom căuta furnizori alternativi, pentru a ne asigura că țara are gaz și că diversificăm sursele de aprovizionare”, a adăugat Andrei Spînu.

În cadrul discuțiilor, partea rusă a asigurat că Gazprom va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie, câte 5 milioane de metri cubi de gaze zilnic. „Sperăm ca aceste volume să intre în Republica Moldova în cel mai scurt timp”, a notat vicepremierul.

În cadrul rundei de negocieri din această săptămână, la Moscova, vicepremierii Andrei Spînu și Vlad Kulminski au discutat cu Dmitri Kozak, șef-adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, Elena Burmistrova, directorul general Gazprom Export, și Nikolay Shulginov, ministrul energiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău