Ofertă culturală diversă, în luna mai. Zeci de spectacole, expoziții, concerte și festivaluri vor avea loc în Republica Moldova
-
01 Mai 2023 15:48
Luna mai aduce zeci de spectacole, expoziții, concerte și festivaluri publicului din Rep. Moldova. Printre cele mai importante evenimente culturale din această perioadă se anunță Concertul de gală dedicat Zilei Europei pe 7 mai la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Pe 13 mai, pentru prima dată în parteneriat cu instituțiile de resort din România, va avea loc „Noaptea Muzeelor”, iar pe 12 mai – inaugurarea Bienalei Internaționale de Pictură de la Chișinău la care vor participa peste o sută de artiști din zeci de țări ale lumii. Tot în această perioadă sunt vor avea loc zeci de spectacole din repertoriul clasic al teatrelor naționale, îmbogățit cu noi producții teatrale, transmite Radio Chișinău.
Anul acesta se va desfășura prima ediție comună România – Rep. Moldova a evenimentului „Noaptea Muzeelor”. Aceasta se va desfășura pe 13 mai, a anunțat într-o postare pe rețelele de socializare coordonatorul Departamentului Relații Internaționale și Proiecte Culturale la Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Dragoș Neamu. Astfel, 12 muzee din Rep. Moldova, au confirmat participarea la proiectul comun. Pe site-ul noapteamuzeelor.org, la secția evenimente Rep. Moldova, sunt publicate localitățile și muzeele accesibile din acest proiect.
Pentru iubitorii de operă și balet, programul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” pentru luna mai este generos și variat. Pe 7 mai va avea loc un Concert de Gala cu ocazia celebrării „Zilei Europei”, sub bagheta dirijorului Denis Ceausov. Publicul va putea auzi arii din „Frumoasa din pădurea adormită”, „Don Giovanni”, „Elexir d amore”, „Hamlet”, „Lacul lebedelor”, și altele. Astfel, pe 19 mai va avea loc baletul în patru acte de Piotr Ceaikovski – „Lacul Lebedelor”, pe 21 mai – opera „Boema” de Giacomo Puccini, iar pe 25 mai – Turandot, operă în trei acte, de același autor. Luna mai se încheie cu „Aida” de Giuseppe Verdi.
Teatrul Național „Mihai Eminescu” va prezenta în luna mai 16 spectacole: pe 2 mai – „The LuckyStrike”, 3 mai – „Dragoste la Pachet” (un spectacol care prezintă fără filtre drama familiilor în care unul sau mai mulți membri au fost nevoiți să plece peste hotare pentru un venit), iar pe 4 mai – „Frunze de dor” – fiind considerat cel mai bun spectacol dramatic la Gala Premiilor UNITEM 2022. Pe 5 mai va avea loc spectacolul „Steaua fără nume” – o poveste de dragoste care, aidoma unei explozii cosmice, scutură din temelii universul micii urbe, spune regizorul spectacolului – Alexandru Cozub. Pe 6 mai – „Joisarbatoare” de Katalin Thuriczy, în regia lui Slava Sambriș. Un spectacol recomandat de critici de teatru – „Aveți ceva de declarat?” – o comedie care ține spectatorul cu sufletul la gură până la finalul acestuia, premiat în 2016 la Festivalul Național de Comedie de la Galați. Programul teatral se încheie luni, pe 29 mai, cu un spectacol despre corupție și jocuri politice pentru fraudarea procesului electoral - „Alegerea Domnului Macabeț”, un spectacol montat în urma unui concurs lansat de Centrul de Teatru din Moldova și Centrul Național Anticorupție.
La Sala cu Orgă vor avea loc 12 spectacole. Pe 6 mai va avea loc o seară dedicată învierii lui Hristos, un concert cu muzică sacră, susținut de Corul de copii și Orchestra simfonică „Vestea Evangheliei”. Pe 12 mai va avea loc Festivalul de muzică corală „G. Musicescu” în care vor evolua formații corale de copii și tineret din instituții de învățământ artistic. Luna mai se va încheia la Sala cu Orgă cu o Serată Jubiliară, un program de muzică corală, dedicată dirijorului Victor Nevoie cu ocazia împlinirii a 80 de ani.
Pentru cei pasionați de lectură, între 4 și 7 mai, va avea loc Salonul Internațional de carte pentru copii și tineret, ediția a 25-a. Sunt anunțate 50 de lansări de carte, întâlniri cu scriitori, sesiuni de autografe, ateliere de creație, expoziții de ilustrații de carte. Pe 6 mai, la ora 11.00, va avea loc un eveniment special în cadrul Proiectului Național de Promovare a Lecturii CARTEA DESCHISĂ, desfășurat sub patronajul Președintei Maia Sandu, la care sunt invitați animatorii și membrii cluburilor de lectură din diverse instituții.
Pe 12 mai va fi inaugurată Bienala Internațională de Pictură BIP Chișinău, cel mai important eveniment în artele vizuale din Rep. Moldova, la care participă circa 200 de artiști din zeci de țări ale lumii.